Diari Més

Policial

Els Mossos demanen a Adif que aclareixi per què «ha fallat» el protocol de seguretat a Sants

La dona que portava l'objecte en forma de granada de mà ha agafat un tren abans de les 7:40h i fins les 8:02 els Mossos no han rebut la informació

Pla mig del comissari Joan Carles Molinero durant la roda de premsa a la comissaria de les Corts d'aquest 7 de novembre de 2018.

Els Mossos demanen a Adif que aclareixi per què «ha fallat» el protocol de seguretat a SantsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos han rebut la trucada d'Adif informant de la detecció d'un objecte amb forma de granada de mà a les 8:02h del matí, una mitja hora després que la maleta passés per l'escàner. La seva propietària ha agafat l'AVE en direcció a Madrid que ha sortit a les 7:40h del matí. El comissari Joan Carles Molinero ha explicat que la responsabilitat de la possible «irregularitat o negligència» correspon a Adif, a qui s'ha demanat un informe cronològic dels fets. Els Mossos també han obert diligències informatives i han convocat una reunió urgent amb Adif on també s'ha convidat a Renfe per fer «una revisió exhaustiva dels protocols». Si bé consideren que són «suficients», afirmen que «alguna cosa ha fallat en els protocols».

Molinero ha indicat que l'objectiu principal dels Mossos en tot moment ha estat garantir la seguretat. En aquest sentit, ha dit que hi ha hagut una «col·laboració ciutadana lloable dels passatgers sense escenes de pànic ni crispació». L'incident ha afectat uns 5.000 viatgers, segons Renfe.

Després dels fets, el comissari ha explicat que els Mossos han sol·licitat un informe cronològic valoratiu dels fets a Adif, a qui responsabilitzen dels fets. També han activat una inspecció a l'empresa de seguretat privada per determinar si hi ha hagut «irregularitat o negligència en el funcionament dels protocols» que Adif té a Barcelona.

S'han obert també diligències informatives de caràcter policial per adreçar-les al jutjat en funcions de guàrdia de Barcelona, ja que hi ha hagut una «important afectació» de la mobilitat, que hauria afectat uns 5.000 viatgers segons Renfe. Finalment, s'ha convocat una reunió urgent amb Adif, on també s'ha convidat Renfe, per tal de fer «revisió exhaustiva» dels protocols.

Cronologia dels fets

Molinero ha apuntat que després de rebre la trucada, una unitat policial s'ha desplaçat a l'estació de Sants i ha vist les imatges de l'escàner. Acte seguit han arribat unitats canines, de detecció d'explosius i d'ordre públic. Els Mossos han aturat l'activitat i han ordenat que els dos trens en direcció a Madrid no sortissin amb l'objectiu de buscar la persona amb la maleta que contenia l'objecte sospitós entre la gent que hi havia a l'andana i els passatgers que ja estaven dins els vagons.

Els passatgers han tornat a passar els objectes per l'escàner, ja que s'havia perdut el rastre de la maleta sospitosa. En aquest moment els agents no sabien «si la maleta estava dins d'un tren, a les andanes o oberta i els seus objectes col·locats o moguts», ha explicat el cap de la Comissaria General de Mobilitat. Aquesta recerca acaba quan poden corroborar que la persona i l'objecte estan a l'AVE que havia sortit a les 7:40 en direcció a Madrid.

Els Mossos han posat els fets en coneixement del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i el Citco perquè els cossos policials localitzessin la persona i la maleta. Finalment aquesta dona s'ha localitzat, identificat i escorcollat a l'estació d'Atocha de Madrid. A la maleta hi havia un cinturó amb una sivella en forma de granada de mà, que era l'objecte que s'havia vist a l'escàner de l'estació de Sants. Amb la certesa que la persona s'havia localitzat i no hi havia perill s'ha restablert la circulació, ha exposat Molinero.

tracking