Diari Més

Terrorisme

Només 15 presos jihadistes s'acullen al pla voluntari de desradicalització

En total hi ha 250 persones recloses per activitats relacionades amb aquest tipus de terrorisme

Imatge d'arxiu de l'atemptat de Cambrils.

A presó un dels tres detinguts a França pels atemptats a Barcelona i CambrilsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només 15 presos jihadistes participen de forma voluntaria als programes de desradicalització de els presons espanyoles, on actualment hi ha recloses 250 persones per activitats relacionades amb aquest tipus de terrorisme, una xifra que supera la dels reclosos etarres.

Aquests programes que, en suma, pretenen desvincular al pres de la violència sense «tocar» les seves idees religioses o la seva ideologia, formen part del pla de control de presos per a prevenir la radicalització que la Secretaria General d’Institucions Penitenciaries va posar en marxa el 2014.

Dos anys després, Presons va iniciar els programes voluntaris de desradicalització a les presons impartits per psicòlegs que ofereixen ajuda al pres per a superar els plantejaments que sostenen la seva ideologia totalitària i terrorista. Segons han indicat a EFE fonts d’aquest organisme, en l’actualitat hi ha sotmesos a control 250 interns en un total de 50 centres penitenciaris depenent de l’administració central.

D’aquests, 129 pertanyen al primer grup o grup A, destinat a reclusos preventius o penats per fets relacionats amb el terrorisme jihadista, dels quals 65 tenen nacionalitat espanyola. Uns altres 39 estan inclosos al grup B, el de presos que no estan condemnats per terrorisme però sí que es detecta en ells una actitud de líder o proselitista, és a dir, carismàtics que poden arribar a ser captadors o reclutadors.

Mentre que en el grup C, es fa seguiment a 82 interns que són els reclusos a qui se’ls controla per presentar indicis de fanatisme o per patir una situació de frustració personal o d’exclusió social que els fa més vulnerables a la captació i radicalització. A més de les mesures del pla que desenvolupen a l’interior dels centres, Institucions Penitenciàries sotmet a avaluació als imans que entren a les presons per realitzar tasques de culte, per tal d’evitar que entre els líders religiosos musulmans es coli algun amb objectius com els de contribuir a la radicalització.

De les dades facilitades a EFE per Institucions Penitenciàries es desprèn que el número de reclosos per delictes relacionats amb el terrorisme jihadista supera ja als presos d’ETA. Segons aquestes mateixes fonts, en l’actualitat hi ha a Espanya 234 reclusos d’aquesta banda terrorista repartits en 71 presons de tot el país, i d’ells, tan sols sis són preventius, és a dir, encara no han estat condemnats.

tracking