Diari Més

Salut

La campanya de vacunació de la grip comença dilluns

Els responsables de Salut Pública volen que la taxa de professionals sanitaris vacunats passi del 23 al 40%

Un infermer posant la vacuna de la grip a un pacient.

La grip, a punt d'entrar en fase epidèmicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), vol augmentar en la campanya de vacunació contra la grip que començarà dilluns que ve la taxa entre els professionals sanitaris, que actualment és baixa i se situa al voltant del 23%. Els responsables de Salut Pública esperen aconseguir un salt qualitatiu, similar al que es va assolir en la campanya passada, quan el focus es va posar en les dones embarassades i es va passar del 5 al 22,7% de vacunades. Una xifra molt satisfactòria seria arribar al 40%, han apuntat. «Els professionals sanitaris estan molt exposats a la infecció, poden ser transmissors del virus i són un col·lectiu exemplar», ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha deixat clar: «La grip no és una malaltia banal, és potencialment greu i vacunar-se és la millor manera de prevenir-la».

Tot i que la cobertura dels professionals sanitaris ha augmentat progressivament en els darrers anys i ha passat del 15,8% en la campanya 2012-13 a un 23,2% en la passada, la subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, ha afirmat aquest dijous que volen aconseguir «un salt qualitatiu» en la cobertura d'aquest col·lectiu. Guix ha assenyalat que qualsevol increment respecte a la taxa actual serà important, però que seria «ideal» arribar al 40%, una xifra que projecten amb «optimisme» i amb la «confiança» en els professionals.

El principal objectiu de la campanya d'aquest any, que s'ha presentat aquest dijous, és evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general. Els professionals sanitaris tenen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit i alguns estudis assenyalen que poden ser causants d'entre un 3 i un 17% dels casos de grip que es produeixen. De mitjana, un 10% dels casos s'associa a l'activitat assistencial.

«Els professionals sanitaris podem actuar com a transmissors importants de la grip en pacients que poden ser molt vulnerables, amb patologies de base greus i que la grip els pot provocar complicacions», ha advertit la doctora Magda Campins, membre del Consell Assessor de Vacunacions i representant del Col·legi de Metges de Barcelona, que ha sentenciat: «És molt trist que un pacient ingressi en un centre sanitari per una altra causa i que s'emporti com a 'regal' la grip».

Enric Mateo, representant del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, s'ha sumat a aquesta crida perquè les infermeres i professionals sanitaris «es vacunin i vacunin els seus companys per evitar ser transmissors de la malaltia amb tot el que pot comportar». Mateo ha assenyalat que «a les infermeres se'ns associa amb la 'punxadeta' de la vacuna» i ha reivindicat la «forta implicació» del col·lectiu en aquest procés, ja que són les encarregades de la custòdia i distribució de les dosis i del registre de les vacunes que s'administren.

Salut Pública, a través del Servei Català de la Salut, està enviant a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d'un decàleg on se subratlla la importància de la vacunació antigripal i s'anima els professionals a vacunar-se, des del personal mèdic, d'infermeria i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d'altres. El decàleg destaca que els professionals sanitaris tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions i recorda que la vacunació ajuda a protegir de la grip els mateixos sanitaris, els familiars i els pacients. Aquestes informacions han estat assessorades pel Consell Assessor de Vacunacions (CAV) de Catalunya, que inclou set societats científiques, així com els col·legis professionals de medicina, infermeria i farmàcia.

L'Institut Català de la Salut (ICS) també promou la vacunació entre els professionals amb una jornada que se celebrarà a tots els seus centres el 7 de novembre, amb el lema 'V de vacuna't'. És la primera vegada que l'organització impulsa una campanya de vacunació concentrada en un únic dia i dirigida a tots els professionals d'hospitals, atenció primària i salut penitenciària, si bé s'havien fet experiències similars a centres ICS de Catalunya Central i Barcelona Ciutat.

Embarassades, malalts crònics i majors de 60 anys

A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal del Departament de Salut incideix com cada any en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys.

Després de l'augment de l'any passat de la vacunació entre les dones embarassades, els responsables de Salut Pública esperen tornar a incrementar la taxa de cobertura en aquesta campanya. Cabezas ha assenyalat que voldrien arribar al 25% i que el 30% entra dins les previsions més optimistes.

Les persones amb problemes de salut crònics i amb factors de risc registren una cobertura vacunal baixa: d'un 32,3% entre 0 i 14 anys i d'un 20% entre 15 i 59 anys. Entre les persones més grans de 60 anys, la cobertura vacunal se situa en el 54,25%.

La campanya de vacunació contra la grip també s'adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d'emergències sanitàries i d'institucions penitenciàries, entre d'altres.

1.200.000 dosis de vacunes

El Departament ha adquirit més d'1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Amb tot, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

L'any passat, l'activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 79,8% presentaven algun factor de risc i un 61,3% eren persones més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions, de les quals el 57,3% eren persones no vacunades.

tracking