Diari Més

Judicial

El terrorista ferit a Alcanar diu que va col·laborar amb la cèl·lula perquè l'amenaçaven a ell i la seva família

L'Audiència Nacional comunica el processament per videoconferència als tres terroristes empresonats

Mohamed Houli Chemlal, detingut després de l'explosió de la casa d'Alcanar, durant el trasllat cap a l'Audiència Nacional, on ha pres declaració aquest dimarts.

El terrorista ferit a Alcanar confirma al jutge que planejaven un atemptat majorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terrorista ferit a l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, ha declarat a l'Audiència Nacional que no sabia res dels plans de la cèl·lula terrorista de Ripoll ni dels atemptats de Barcelona i Cambrils però que va col·laborar-hi «per por» perquè l'amenaçaven a ell i a la seva família. El terrorista ha llegit una carta que ell mateix ha escrit però quan l'advocat de l'acusació popular li ha preguntat qui l'amenaçava s'ha negat a respondre. Els tres terroristes empresonats pels atemptats han comparegut per videoconferència davant del jutge Fernando Andreu, que els ha comunicat formalment que els ha processat. L'Audiència proposa jutjar Houli Chemlal i Driss Oukabir per integració a organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i un delicte d'estralls en grau de temptativa. El tercer empresonat, Said Ben Iazza –que no ha declarat- està processat per col·laboració amb organització terrorista.

Aquest matí a l'Audiència Nacional ha comunicat formalment als tres empresonats pels atemptats de Barcelona i Cambrils que els ha processat. És el que es coneix com a declaració indagatòria, on es dona l'opció als processats a dir que accepten o no els fets pels quals se'ls vol portar a judici.

Tots tres han comparegut a través de videoconferència i a la vista hi ha assistit –a banda de la fiscalia- advocats personats a la causa, entre ells els de l'Associació 11-M i els del sindicat USPAC que representen els agents de Mossos ferits als atemptats. El primer en declarar ha estat Driss Oukabir, detingut a Ripoll i a nom de qui estava llogada la furgoneta de les Rambles. Ell havia declarat anteriorment que pensava que la furgoneta era per fer una mudança i aquest dijous s'ha ratificat en el que ja havia declarat anteriorment.

Només ha respost les preguntes del seu advocat i, segons fonts presents a la declaració, ha aprofitat per mostrat el seu rebuig als atemptats i ha afirmat que creu que està entre reixes per la relació amb el seu germà, Moussa Oukabir, un dels terroristes abatut a Cambrils pels Mossos d'Esquadra.

Oukabir ha admès que en aquella època era drogodependent i no tenia res a veure amb la preparació dels atemptats. També ha explicat que es va lliurar voluntàriament a la policia per col·laborar i que uns agents el van apuntar amb un fusell retallat, el van agredir i el van introduir en un calabós. També ha dit que no és creient ni practica l'Islam.

El jutge Andreu l'ha processaat per integració a organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i un delicte d'estralls en grau de temptativa.

El segon en comparèixer ha estat Said Ben Iazza, detingut dies després dels atemptats a Vinaròs. El jutge el vol enviar a judici per col·laboració amb organització terrorista per facilitar material per fer els explosius i ajudar en el seu transport. S'ha acollit al seu dret a no declarar i ni s'ha pronunciat per dir si accepta o no els fets pels quals se'l processa. El magistrat Fernando Andreu proposa jutjar-lo pels mateixos delictes que Oukabir.

Houli Chemlal al·lega que l'amenaçaven

El tercer en comparèixer per videoconferència davant del jutge Andreu ha estat Mohamed Houli Chemlal, únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar des d'on la cèl·lula preparava els atemptats. En aquesta explosió va morir també el suposat cervell, l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty.

Houli Chemlal també s'ha ratificat en la seva declaració anterior però ha afegit algunes consideracions. Ho ha fet llegint un text que ha reconegut que ell mateix havia escrit on defensava que des del primer moment havia col·laborat amb la justícia aportant dades i s'ha desvinculat totalment de l'organització.

A la carta, relata que no tenia coneixement dels plans de grup ni que volien atemptar a Barcelona i que es va veure obligat «per por», ja que havien l'havien amenaçat a ell mateix i a la seva família. En cap moment, però, ha dit qui ni com l'havien amenaçat. Per això, el lletrat de l'Associació 11-M, Antonio Segura, li ha demanat que donés més detalls sobre les amenaces però Houli Chemlala s'hi ha negat.

Després d'aquest nou pas, el cas queda més a prop de judici. Falta que el jutge Fernando Andreu doni per acabada la investigació i enviï la causa a la sala perquè obri judici oral contra els terroristes que van sobreviure.

tracking