Diari Més

Salut

Eliminen la Sida en sis pacients amb trasplantaments de cèl·lules mare

Cinc d'ells presentaven un reservori indetectable en sang i teixits, en el sisè els anticossos virals havien desaparegut completament 7 anys després del trasplantament

La investigació ha estat publicada aquest dilluns la revista Annals of Internal Medicine.

Aconsegueixen eliminar el VIH en sis pacients amb trasplantaments de cèl·lules marePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l'Institut d'Investigació de la SidaIrsiCaixade Barcelona i de l'HospitalGregorioMarañón de Madrid han aconseguit que sis pacients infectats pel VIH hagin eliminat el virus de la seva sang i teixits després de ser sotmesos a trasplantaments de cèl·lules mare. La investigació, que publica aquest dilluns la revista Annalsof InternalMedicine, ha confirmat que els sis pacients que van rebre un trasplantament de cèl·lules mare tenen el virus indetectable en sang i teixits i fins i tot un d'ells ni tan sols té anticossos, la qual cosa indica que el VIH podria haver estat eliminat del seu cos.

Els pacients mantenen el tractamentantiretroviral, però els investigadors creuen que la procedència de les cèl·lules mare —de cordó umbilical i medul·la òssia—, així com el temps transcorregut per aconseguir el reemplaçament complet de les cèl·lules receptores per les del donant —divuit mesos en un dels casos— podrien haver contribuït a una potencial desaparició del VIH, la qual cosa obre la porta a dissenyar nous tractaments per guarir la Sida.

La investigadora del IrsiCaixaMariaSalgado,coprimeraautora de l'article, juntament amb MiKwon,hematòlogade l'HospitalGregorioMarañón, ha explicat que el motiu que actualment els fàrmacs no guareixin la infecció pel VIH és el reservori viral, format per cèl·lules infectades pel virus que romanen en estat latent i no poden ser detectades ni destruïdes pel sistema immunitari. Aquest estudi ha assenyalat certs factors associats amb el trasplantament de cèl·lules mare que podrien contribuir a eliminar aquest reservori del cos.

Fins ara, el trasplantament de cèl·lules mare es recomana exclusivament per tractar malaltieshematològiquesgreus.

L'estudi s'ha basat en el cas de 'El Pacient de Berlín':TimothyBrown, una persona amb VIH que l'any 2008 es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare per tractar una leucèmia. El donant tenia una mutació anomenadaCCR5Delta 32 que feia que les seves cèl·lules sanguínies fossin immunes al VIH, ja que evita l'entrada del virus en elles. Brown va deixar de prendre la medicacióantiretrovirali avui, 11 anys després, el virus segueix sense aparèixer en la seva sang, motiu pel qual se'l considera l'única persona al món guarida del VIH.

Des de llavors, els científics investiguen possibles mecanismes d'erradicaciódel VIHassociatsamb el trasplantament de cèl·lules mare. Per a això, el consorciIciStemva crear una cort única al món de persones infectades pel VIH que es van sotmetre a un trasplantament per guarir una malaltiahematològica, amb l'objectiu final de dissenyar noves estratègies de cura.

«La nostra hipòtesi era que, a més de la mutacióCCR5Delta 32, altres mecanismes associats amb el trasplantament van influir en l'erradicaciódel VIH enTimothyBrown», ha assenyalatSalgado. L'estudi va incloure a sis participants que havien sobreviscut almenys dos anys després de rebre el trasplantament, i tots els donants mancaven de la mutacióCCR5Delta 32 en les seves cèl·lules.

«Seleccionem aquests casos perquè volíem centrar-nos en les altres possibles causes que podrien contribuir a eliminar el virus», ha detallat MiKwon.

Després del trasplantament, tots els participants van mantenir el tractamentantiretrovirali van aconseguir la remissió de la seva malaltiahematològicadesprés de la retirada dels fàrmacsimmunosupressors. Després de diverses anàlisis, els investigadors van veure que 5 d'ells presentaven un reservori indetectable en sang i teixits i que en el sisè els anticossos virals havien desaparegut completament 7 anys després del trasplantament.

SegonsSalgado, «aquest fet podria ser una prova que el VIH ja no està en la seva sang, però això solament es pot confirmar parant el tractament i comprovant si el virus reapareix o no».

L'únic participant amb un reservori de VIH detectable va rebre un trasplantament de sang de cordó umbilical -la resta va ser de medul·la òssia- i va tardar 18 mesos a reemplaçar totes les seves cèl·lules per les cèl·lules del donant. El següent pas serà fer un assaig clínic, controlat per metges i investigadors, per interrompre la medicacióantiretroviralen alguns d'aquests pacients i subministrar-los noves immunoteràpies per comprovar si hi ha rebot viral i confirmar si el virus ha estaterradicatde l'organisme.

tracking