Diari Més

Puigdemont: «Estic preparat per viure empresonat a Espanya, si cal»

El líder de JxCat insisteix al llibre 'La crisi catalana, una oportunitat per a Europa' que la solució al conflicte passa per una mediació internacional que podria encapçalar Donald Tusk

El llibre de Carles Puigdemont 'La crisi catalana, una oportunitat per a Europa' (La Campana)

Puigdemont: «Estic preparat per viure empresonat a Espanya, si cal»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Estic preparat per viure empresonat a Espanya, si cal». Així de contundent es mostra l'expresident Carles Puigdemont a 'La crisi catalana, una oportunitat per a Europa' (La Campana), el llibre que s'ha publicat aquest dimarts a partir d'unes converses amb el periodista polític Olivier Mouton, del setmanari belga 'Le Vif/L'Express'. El líder de JxCat matisa , però, que el seu empresonament seria un «error» perquè complicaria «encara més» la possibilitat de trobar una «solució política». Puigdemont insisteix al llibre que el desllorigador del conflicte entre Catalunya i l'Estat passa per una mediació d'Europa, i opina que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, podria fer aquest paper: «És l'únic que s'ha expressat d'una manera molt correcta».

Puigdemont també subratlla que té el «dret» i la «necessitat» de deixar la política quan la solució s'hagi normalitzat. També apunta que veu com una mena de «fracàs personal» que hagi hagut de marxar a «l'exili» perquè la seva situació actual no és la que preveia. Sigui com sigui, assevera que si mai arriba a entrar a la presó anirà «fins a la justícia internacional». «Aquesta història no s'acabarà posant els líders a la presó o forçant-los a l'exili», hi afegeix. Puigdemont també assegura que és conscient que pot passar-se «molt temps a l'exili», però reitera que aquest fet no l'impedirà que continuï treballant per normalitzar la situació a través del «diàleg».

El paper d'Europa

L'expresident de la Generalitat dedica bona part del llibre a parlar d'Europa, en critica la no reacció davant la «violència» i la «repressió» de l'Estat contra Catalunya, tot i que manté confiança perquè la comunitat internacional -sobretot la ciutadania- no giri l'esquena al conflicte: «Europa no es pot reconèixer a ella mateixa sense reconèixer aquesta realitat», hi escriu en relació al procés sobiranista. En aquest sentit, també situa el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com a un actor clau: «No pot continuar dient que no passa res, perquè tothom està veient que sí que passa», subratlla Puigdemont, que conclou que forma part de les «responsabilitats» de Juncker informar-se de «primera mà» del que passa a Catalunya.

Sobre Europa, el cap de files de JxCat també assegura que el «silenci oficial» de la Unió Europea després del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del 27-O «no té per què ser una mala notícia», ja que la considera «prudent» i afirma que l'entén. Encara dins el marc de les propostes futures per a resoldre el conflicte, Puigdemont assegura que estaria «disposat a parlar» d'un referèndum sobre l'autodeterminació a Catalunya que se celebrés a tot l'Estat: «No és el procediment habitual però en podríem parlar», argumenta.

Puigdemont també repassa l'últim any polític, des dels resultats de l'1-O fins el seu retorn a Waterloo, després pel pas per la presó alemanya. En aquest relat, sentencia que si li van enganxar una balisa sota el cotxe, un dia també li poden enganxar «un explosiu».

tracking