Diari Més

Trànsit

Cau un 18% la mortalitat a les carreteres on s'ha incrementat la presència policial

Trànsit difon una campanya de conscienciació amb imatges dures per conscienciar del perill de les distraccions

Imatge d'un sinistre mortal a l'N-340 al terme municipal de l'Ampolla.

Dos morts en un accident a l'N-340 a l'AmpollaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'increment de la presència policial en el 18% de les carreteres de Catalunya ha suposat una caiguda del 18% dels accidents de trànsit en aquestes vies des del mes d'abril, mentre que la sinistralitat ha augmentat en un 44% en les altres carreteres. Entre el 22 de juny i l'11 de setembre, a Catalunya hi hagut 52 víctimes mortals en accidents de trànsit, un 16% més que el mateix període de l'any passat, quan van ser 45. Coincidint amb la presentació d'aquestes dades, el Servei Català de Trànsit ha llançat una nova campanya a les xarxes socials per conscienciar del perill de les distraccions mentre es condueix, que són el motiu del 24% dels accidents.

L'increment de la presència policial des del mes de maig en un 37% en 2.167 km de la xarxa viària, s'ha concretat en el control policial de la velocitat, el consum d'alcohol i drogues i les distraccions. En xifres absolutes, als trams amb més presència policial entre el maig i el setembre hi ha hagut 32 víctimes mortals, per 39 de l'any passat, mentre que en la resta de trams hi ha hagut 52 víctimes mortals per les 36 del mateix període de l'any passat.

El cap de la Comissaria General de Mobilitat, Joan Carles Molinero, ha fet un balanç «moderadament positiu» dels primers 5 mesos d'aplicació del pla de contenció per minimitzar els accidents de trànsit.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que des del Departament d’Interior es continuarà treballant en el pla de contenció dels accidents, que es va posar en marxa el passat mes d'abril, i ha anunciat que es faran controls de 24 hores amb la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals.

Nova campanya de conscienciació

El Servei Català de Trànsit ha llançat una nova campanya a les xarxes socials amb imatges crues, on per exemple es veu una mà amb un mòbil en un cotxe accidentat, amb l'objectiu de conscienciar del perill de les distraccions mentre es condueix. Buch ha destacat que aquestes distraccions són el motiu del 24% dels accidents, i ha apel·lat a la corresponsabilitat de la resta dels ocupants del vehicle, que «tenen tot el dret d'exigir responsabilitat i concentració màxima al conductor». Ha afegit que «els altres ocupants del vehicle també poden salvar vides».

El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha destacat l'augment del 112% aquest estiu d'accidents mortals amb dos vehicles implicats en comparació amb el mateix període del 2017. També ha remarcat que un 16% de les víctimes mortals no portaven el cinturó de seguretat. «Hi ha un descens de l'ús del cinturó i això l'any 2018 no pot ser», ha subratllat.

Gendrau ha expressat l'especial preocupació per l'increment de la sinistralitat dels motoristes: «Estem lluny del nostre objectiu, que és reduir la xifra registrada l'any 2010» i ha afegit que la major part dels sinistres d'aquest col·lectiu són sortides de via. També ha fet èmfasi en l'augment dels vianants atropellats, «la majoria provocats per avaries». Pel que fa als factors de risc, Gendrau ha destacat que s'ha detectat un increment de les velocitat mitjanes a les carreteres catalanes i que el 46% dels conductors sancionats per alcoholèmia, duplicaven, triplicaven o superaven encara més la taxa màxima d'alcoholèmia permesa.

tracking