Diari Més

17-A: un any després

La marxa dels CDR recorre en silenci el tram baix de la Rambla en record a les víctimes del 17-A

Membres de la CUP s'han sumat a l'acte, rebutjant participar a l'oficial per la presència del Rei

Els participants a la marxa silenciosa de la Rambla convocada pels CDR.

La marxa dels CDR recorre en silenci el tram baix de la Rambla en record a les víctimes del 17-AACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La marxa convocada pels CDR en record a les víctimes dels atemptats del 17-A ha recorregut en silenci aquest matí el tram baix de la Rambla exhibint nombrosos cartells en contra de la presència del Rei a l'acte oficial d'homenatge celebrat a Plaça Catalunya. Sota el lema 'Les seves guerres, les nostres morts', mig miler de persones han sortit a les 10h de la plaça del Portal de la Pau camí cap al mosaic del Pla de l'Os, on han ofert diverses espelmes i flors i hi han dipositat la pancarta de la capçalera. Membres de la CUP s'han sumat a la marxa rebutjant participar a l'acte oficial per evitar coincidir amb Felip VI.

A l'arribar al Pla de l'Os, dos representants del Comitè de Defensa de la República han llegit un manifest «per compartir el seu dolor i solidaritat amb totes les víctimes, familiars i amistats». En aquest sentit, han declarat que s'han manifestat per fer palès el «reconeixement de totes aquelles persones i col·lectius que van tenir una actuació exemplar davant aquests fets».

Sota el lema 'Les seves guerres, les nostres morts' i 'No tenim por', els CDR han declarat que cal «continuar teixint xarxes, recuperar la Rambla i vèncer la por» ara que se celebra el primer aniversari dels atemptats. Des del Comitè, a més, han afegit que «els mou la dignitat d'un poble i d'una gent que surt al carrer per expressar els seus sentiments» i han afegit que són «sentiments de ràbia perquè encara avui no es se'n pot treure l'aigua clara» del que va passar.

«Catalunya no té rei»

Des dels CDR han justificat que han optat per impulsar una marxa silenciosa al mosaic de Joan Miró i no a Plaça Catalunya perquè «no volen compartir l'homenatge amb un rei i uns polítics fariseus que passegen amb expressions consternades per Barcelona». En aquesta línia, han afirmat que «no es pot passar per alt la participació de l'Aràbia Saudita a la Guerra Civil Iemenita amb les armes fabricades a l'Estat espanyol».

A més, han afegit que «tampoc no ignoren els senyals que vinculen l'atemptat del 17 d'agost amb institucions de l'estat espanyol» i han criticat que després dels atemptats «es vengués la política del terror amb propostes xenòfobes, de control i limitacions de drets humans, promotores de la guerra i del conflicte». Per tancar la marxa, els CDR han llegit un poema de Montserrat Abelló per retre homenatge a les víctimes dels atemptats.

El diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases, en declaracions als mitjans a l'arribada a Pla de l'Os, ha destacat l'aposta «magnífica» manifestació silenciosa dels CDR, que considera que ha estat «respectuosa i digna». «No ha utilitzat la marxa per res més que no sigui reivindicar que Barcelona és la capital de Catalunya i és una ciutat per la pau, definida a través dels principis democràtics a favor de la pau, el diàleg i l'entesa», ha precisat.

Paral·lelament, De Dalmases s'ha mostrat convençuts que la lluita en defensa dels drets humans i el principis «essencials» de la democràcia no tenen fronteres. «Avui insistim en què el protagonisme per a les víctimes i no posem fronteres a cap tipus de reivindicació que estigui a favor dels drets humans i de principis democràtics, entre ells, el fet que no han d'existir en cap país del món presos polítics», ha reblat.

tracking