Diari Més

Natura

Una orca carrega a la seva cria morta durant 17 dies en senyal de dol

Es tracta d'un fet usual entre alguns mamífers com una expressió d'aflicció, però fins ara no es coneixia un cas en el qual el dol hagués durat tant

Imatge de l'orca Tahlequah carregant la seva cría.

Una orca carga a su cría muerta durante 17 días en señal de lutoTwitter @CWROrcas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'orcaTahlequah, coneguda pels científics com J35, ha deixat de carregar i mantenir a flotació a la seva cria morta després de 17 dies i 1.000 milles recorregudes en aigües del Pacífic properes a les costes d'EUA i Canadà.

Es tracta d'un fet usual entre dofins, orques i altres mamífers com una expressió d'aflicció, però fins ara no es coneixia un cas en el qual el dol hagués durat tant, segons expliquen els experts. Es creu que la cria va morir el 24 de juliol davant les costes de Victoria, a Canadà.

Tahlequah, de 20 anys, forma part d'una comunitat de 75 orques agrupades en tres grups que conviuen entre l'extrem sud de l'illa deVancouver, a Canadà, i les aigües de l'estat de Washington, a EUA. Aquesta comunitat està en perill d'extinció i l'orca J35 és un membre extraordinàriament valuós del clan a causa del seu potencial reproductiu.

«J35 va passar per la meva finestra amb altres balenes, i se la veia vigorosa i saludable. La terrible experiència de veure-la portar a la cria durant almenys disset dies i mil milles ha acabat, gràcies a Déu», va declarar en un comunicatKenBalcomb, el director fundador del Centre de Recerca de Balenes d'EUA.

La falta de salmó 'chinook', font principal d'aliment de les orques, és la raó fonamental que les cries emmalalteixin i morin. El soroll dels vaixells confon a les orques i interromp el seu comportament natural a l'hora de buscar aliment. La desnutrició en un depredador que necessita nedar 75 milles per dia produeix en les orques un impacte devastador. Els investigadors de la zona han estat atenent a l'orca J50, de la mateixa població, un animal de quatre anys i mig que va perdre el 20% de la seva massa corporal i està en risc de perdre la base del crani.

tracking