Diari Més

Salut

Desenvolupen un fàrmac que 'adorm' de manera permanent les cèl·lules cancerígenes

L’estudi revela que en adormir les cèl·lules cancerígenes es disminueix el risc d’afectar l’ADN, com sí passa amb la quimioteràpia o la radioteràpia

El descobriment obre noves vies per aconseguir reduir l'afectació del càncer de cólon i

Descobreixen que inhibir una proteïna frena el càncer de còlon i recteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi publicat per la revista Nature va revelar que uns investigadors d’Austràlia han desenvolupat una substància que permet adormir de manera permanent les cèl·lules afectades pel càncer, la qual cosa permetria disminuir el dany potencial a l’ADN.

La investigació va ser realitzada per Tim Thomas i Anne Voss, de l’Institut Walter and Eliza Hall, Jonathan Baell de l'Institut de Ciències Farmacéuticas Monash i Brendon Monahan de Cancer Therapeutics CRC, i publicada per la revista Nature dijous passat.

Els medicaments són un gran avenç per a la lluita contra el càncer però, actualment els tractaments contra el càncer com la quimioteràpia i radioteràpia ataquen les cèl·lules cancerígenes, tanmateix danyen de manera irreversible l’ADN de les cèl·lules i causen efectes secundaris severs.

Aquest grup de científics, liderat per Anne Voss, han descobert un nou tipus de fàrmac contra el càncer capaç d’adormir les cèl·lules cancerígenes permanentment, sense els efectes secundaris de les teràpies actuals.

«En lloc de causar un dany potencialment perillós a l’ADN, com ho fan la quimioteràpia i la radioteràpia, aquesta nova classe de medicaments contra el càncer simplement posa a les cèl·lules canceroses en un son permanent» va assenyalar la professora Anne Voss en un comunicat.

Aquesta nova classe de compostos atura la divisió de les cèl·lules cancerígenes anul·lant la capacitat d’activar l’inici del cicle cel·lular. Les cèl·lules no estan mortes, però ja no poden dividir-se i desenvolupar-se. Sense aquesta capacitat, les cèl·lules cancerígenes s’aturen de sobte. «Encara hi ha molta feina per fer per arribar a un punt on aquesta classe de fàrmacs podria ser investigada en pacients amb càncer. Tanmateix, el nostre descobriment suggereix que aquests medicaments podrien ser particularment efectius», va aclarir Voss.

L’argument de l’estudi és que el medicament desenvolupat amb la substància donaria un marge d’acció més ampli per als metges, ja que en les proves fetes a ratolins es va trobar que, una vegada que es va neutralitzar la proteïna KAT6A, els rosegadors van estendre la seva supervivència mitjana de 105 a 413 dies. «Aquestes troballes suggereixen que en frenar les cèl·lules de KAT6A i KAT6B, pot proporcionar un benefici terapèutic en el càncer», així ho indica la publicació de Nature.

tracking