Diari Més

Judicial

Oriol Pujol, condemnat a dos anys i mig de presó per cobrar comissions irregulars en el 'cas ITV'

El tribunal també ha imposat 15 mesos i mig de presó a la dona de l'exsecretari general de CDC, Anna Vidal

Pla mitjà d'Oriol Pujol arribant a l'Audiència de Barcelona, passant per davant d'un furgó dels Mossos.

Oriol Pujol accepta dos anys i mig de presó per haver cobrat comissions irregulars en el 'cas ITV'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal del Jurat de l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol a dos anys i mig de presó per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, a més de 76.000 euros de multa per haver cobrat comissions irregulars en el 'cas ITV'. El tribunal també ha imposat 15 mesos i mig de presó a la dona de l'exsecretari general de CDC, Anna Vidal, per ajudar a cobrar les comissions, mentre que els empresaris han estat condemnats a dos anys i a cinc mesos de presó, segons el cas.

L'Audiència de Barcelona ha condemnat Oriol Pujol a cinc mesos de presó per tràfic d'influències, una multa de 55.000 euros i l'ha inhabilitat per exercir de càrrec públic en l'administració local, provincial, autonòmica i estatal per un període de dos anys. El tribunal també el condemna a vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn i suspensió de feina i càrrec públic per un any i a un any i cinc mesos de presó i una multa de 21.000 euros per un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

L'esposa de l'exsecretari general de CDC, Anna Vidal, ha estat condemnada a 15 mesos i mig de presó per un delicte continuat de suborn i un altre de falsedat substituïbles per una multa de més de 69.750 euros, a més de la imposició d'una multa de 13.500 euros.

Així mateix, segons la sentència, el tribunal condemna l'empresari Sergi Alsina a dos anys de presó i una multa de 103.000 euros pels delictes de tràfic d'influències, delictes de suborn i suborn continuat i falsedat documental. També ha imposat a Josep Tous cinc mesos de presó per un delicte de suborn a substituir per una multa de 22.500 euros i la suspensió d'ocupació i càrrec públic per un període de dos anys i una condemna a Ricard Puignou i Sergi Pastor de cinc mesos de presó substituïbles per una multa de 60.000 euros i, a més, Pastor també ha estat condemnat a una multa de 55.000 euros.

El tribunal també ha acordat el comís de la quantitat de 311.838,13 euros satisfeta a Anna Vidal per Sergi Alsina en concepte de dativa; així com de la quantitat de 22.000 euros satisfeta a Josep Tous per Sergi Alsina i Ricard Puignou.

Oriol Pujol i la resta d'acusats van rubricar fa uns dies el pacte amb la Fiscalia Anticorrpció i finalment evitaran el judici per jurat popular a l'Audiència de Barcelona. Dimarts passat tots els acusats han acceptat els delictes i penes davant de la magistrada presidenta del Tribunal del Jurat de l'Audiència. La magistrada presidenta ja va explicar que dictaria segons l'acord i al setembre els advocats de Pujol i Alsina podran demanar la substitució de les penes de presó per multes o treballs en benefici de la comunitat, perquè ja han pagat les multes i cap dels delictes als quals han estat condemnats supera els dos anys de presó.

La sentència apunta que durant l'any 2011 i amb l'objectiu de solucionar el problema de dissenyar un nou pla territorial d'estacions d'ITV, Josep Tous va ser nomenat pel secretari general del Departament d'Indústria i Ocupació, Enric Colet. La seva designació «es va deure al suggeriment actiu» per part d'Oriol Pujol, que es va aprofitar de la seva doble condició de president del seu grup parlamentari, càrrec que ostentava des del dia 16 de desembre de 2010, i de secretari general adjunt i posteriorment secretari general de CDC, càrrecs que ostentava des del 15 de gener de 2011 i 24 de març de 2012 respectivament.

Segons la sentència, l'interès de Pujol en la designació de Tous va venir determinada per l'interès també mostrat en aquesta designació pel seu amic íntim, Sergi Alsina, per tal que Tous afavorís els interessos privats de Ricard Puignou en les negociacions sobre les estacions. Per poder beneficiar-se d'un futur concurs d'estacions ITV, Puignou va retribuir mensualment Alsina amb quantitats que oscil·laven entre 11.800 euros i 23.600 euros entre desembre del 2010 al febrer del 2012, a canvi de les seves influències polítiques.

En virtut de l'encàrrec rebut, Alsina, per guanyar-se els favors de Tous, li va abonar 2.360 euros mensuals des del març del 2011 fins al febrer del 2012, ja que al març de 2012 es va produir la detenció dels acusats per aquests fets. En execució del pla preconcebut amb Alsina i Tous, Puignou va facilitar a aquest últim la documentació i informació necessàries per a l'elaboració del projecte que aquest havia de realitzar per encàrrec de l'administració.

El projecte consistia a denegar l'autorització concedida a Itevelesa, empresa adjudicatària del lot 1 del concurs, anul·lar aquest mitjançant una revisió d'ofici, i finalment ampliar el nombre d'estacions a un total de 24, oferint la concessió de determinades estacions a les empreses que tenien interposats recursos contenciós-administratius i altres operadores interessades per tal d'arribar a un acord.

Segons el pla i preveient l'augment del nombre d'estacions a adjudicar, Alsina i Pastor, al capdavant dels quals hi havia el fill de l'expresident de la Generalitat, van constituir la societat Upprim perquè es veiés afavorida en el repartiment dels lots, aprofitant tant els acords als quals va arribar Tous amb les empreses interessades en el concurs, com les influències polítiques d'Oriol Pujol.

Finalment aquesta societat va ser constituïda, sent nomenat Sergi Pastor com a director general. La societat es va fundar amb la participació de Ficosa Internacional en un 70% i un 30% de Coriander, empresa titularitat de Pastor, un percentatge que posteriorment es repartiria, entre altres, amb Alsina i Pujol, de tal manera que cadascun d'aquests tres obtindria el 7,5% del benefici total que representava un import de 55.000 euros per a cadascun d'ells.

El tribunal recorda que aquests objectius perseguits no van poder ser aconseguits per la difusió en els mitjans de comunicació que aquests fets estaven sent investigats judicialment.

La magistrada presidenta assenyala que la intervenció d'Oriol Pujol «tant en l'inici de l'operació com en el seu desenvolupament i el seu final, va ser clarament beneficiosa pels tres implicats gràcies als rellevants càrrecs polítics que ostentava». Així, segons indica, l'expresident de la Generalitat va intervenir «directa i indirectament» davant l'alcalde de Martorell «per a la consecució de les finalitats perseguides per Alsina que eren la requalificació de terrenys per a ús industrial en les proximitats de l'empresa Seat, així com l'adjudicació mitjançant concurs públic restringit de l'explotació de la carpa del grup Sese.

La sentència també apunta que l'import total de les factures girades i cobrades per Anna Vidal «pels serveis aparentment contractats i no prestats del 2010 a 2012 va ser de 381.450,40 euros». «Aquestes factures van simular l'existència d'una relació contractual entre Sergi Alsina i Anna Vidal amb la finalitat de retribuir la inestimable col·laboració prestada per Oriol Pujol», assenyala.

La magistrada presidenta ha notificat la resolució a les parts fent-los saber que poden interposar recurs d'apel·lació davant la Sala civil i Penal del TSJC en el termini de deu dies des del moment de rebre la notificació.

tracking