Diari Més

Comerç

L'acord entre UE i EUA no inclou negociar aranzels a la oliva espanyola

El compromís conjunt suposa que no hi haurà aranzels addicionals mentre ambdues parts es mantinguin en la negociació

Les fonts van subratllar, no obstant això, que les mesures són «inacceptables» i no descarten acudir a l'Organització Mundial del Comerç.

L'acord entre UE i EUA no inclou negociar aranzels a la oliva espanyolaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els aranzels nord-americans a l'oliva de taula espanyola no formaran part del compromís aconseguit aquest dimecres pels Estats Units i la Unió Europea per frenar la guerra comercial, ja que tenen a veure amb l'ús d'instruments de defensa comercial que no es negociaran en aquestes discussions.

«La qüestió (de les olives) és de gran importància, però és part de les mesures de defensa comercial», van explicar fonts comunitàries, que van recalcar que aquests instruments «mai es negocien» perquè cada part manté la seva autonomia per decidir quins aplica.

Les fonts van subratllar, no obstant això, que les mesures són «inacceptables» i no descarten acudir a l'Organització Mundial del Comerç per disputar-les una vegada siguin oficials.

La Comissió de Comerç Internacional (ITC) dels EUA va fallar avui a favor de la imposició d'aranzels a les importacions d'oliva negra espanyola, pas previ al fet que el Departament de Comerç confirmi les mesures.

Encara que els líders de la UE van acordar en el cim de juny «respondre» a totes les mesures de tints proteccionistes, les fonts van advertir que no poden «considerar-se de forma prèvia com a proteccionistes».

«Per guanyar aquest cas hem d'anar a l'OMCi demostrar que han abusat i no han respectat les regles», van explicar.

Les fonts van recalcar la importància del resultat de la trobada entre Trump iJuncker, al que, van dir, el bloc europeu va acudir amb expectatives «no gaire altes», però va sortir amb un resultat «positiu» i havent evitat la «guerra comercial total» que haguessin suposat els aranzels als automòbils i els seus components.

Van insistir, no obstant això, que aquest compromís «no equival a ressuscitar elTTIP», l'acord de lliure comerç entre tots dos blocs les negociacions dels quals van quedar congelades després de l'arribada de Trump a la Casa Blanca.

El compromís conjunt suposa que no hi haurà aranzels addicionals mentre ambdues parts es mantinguin en la negociació i inclou la voluntat de «resoldre» els aranzels a l'acer i a l'alumini imposats pels Estats Units, encara que no proposa un calendari concret per revisar aquestes mesures.

Les fonts comunitàries van desmentir, no obstant això, al secretari de nord-americà de Comerç,WilburRoss, qui va assegurar que tot el sector agrícola, i no solament la soia, estaria inclòs en l'acord aconseguit.

«És clar que als EUA li hagués agradat (però) no ha estat acordat.Rosspot dir el que vulgui, però això no correspon al comunicat conjunt», van afirmar les fonts, els qui van recordar que el president nord-americà va llegir aquest text «íntegrament» en la roda de premsa i no va deixar lloc a l'ambigüitat.

Sobre els compromisos comunitaris d'adquirir més soia i gas natural liquat, les fonts van aclarir que en tots dos casos es tracta d'una «declaració d'intencions» que es durà a terme si es donen «unes condicions», és a dir, si el mercat és favorable a això.

«Mentre la soia americana sigui interessant en termes de preu i contingutalimentaripodrem comprar més», van apuntar les fonts, els qui es van expressar en termes similars pel que fa al gas natural liquat.

tracking