Diari Més

Els nadons menors d'1 any que viatgin a la UE s'han de vacunar de xarampió per un brot

Europa pateix una epidèmia d'aquesta malaltia que afecta països que solen ser destins vacacional escollits per moltes famílies de l'Estat

Imatge d'un nadó al seu bressol.

Dormir o no amb el nadó dintre del llitFreepick

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nadons menors d’un any que viatgin a països de la Unió Europea com França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Grècia o Romania s’hauran de vacunar abans contra el xarampió a causa de l’«espectacular» epidèmia que estan patint aquestes zones i a què els nens d’aquesta edat encara no han rebut la immunització.

La vacuna del xarampió està inclosa en la triple vírica -junt a les galteres i rubèola- que s’administra als nadons per primera vegada en complir els 12 mesos, per la qual cosa abans d’aquesta edat els nens no estan immunitzats contra aquesta contagiosa malaltia, les complicacions de la qual poden ser greus i fins i tot mortals.

En declaracions a Efe, el secretari del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), Francisco José Álvarez, ha recomanat que tots els nens d’entre 6 mesos i un any que vagin a viatjar a aquests països acudeixin al seu pediatre per avançar l’administració de la vacuna.

«Ara mateix a Europa tenim un a epidèmia de xarampió terrible», que afecta a països que solen ser destí vacacional escollit per moltes famílies espanyoles per la qual cosa, «si és estrictament imprescindible viatjar a aquests llocs» amb nens menors d’1 any i més grans de 6 mesos -abans no es pot administrar la vacuna- «es recomana avançar la triple vírica».

El xarampió és una malaltia infecte-contagiosa pròpia de l’edat infantil causada per un virus i el signe més típic és l’aparició de taques de Koplik (taques de color vermell viu centrades per un punt blanc), febre alta i tos molt pertinaç, entre d’altres.

La malaltia es pot complicar afectant especialment l’aparell respiratori amb laringitis, bronquitis, broncopneumònia i fins i tot pneumònies (en un 6% dels casos), que és la complicació associada amb una mortalitat més important.

La del xarampió no és l’única vacuna que han de tenir en compte els pares que vulguin viatjar a l’estranger amb els seus fills menors de 3 anys.

En el cas de visitar països fora d’Europa o els EUA, Álvarez recomana anar entre un i dos mesos abans del viatge al pediatre i a un Centre de Vacunació Internacional, on els pares puguin rebre informació sobre les vacunes que han d’administrar als menors.

Així, la vacuna de l’hepatitis A -que no està inclosa al calendari vacunal espanyol- és necessària per viatjar a tots els països que no siguin a l’Europa Occidental, la zona del Japó i Corea, Austràlia i els EUA, i es pot posar a partir d’un any.

El risc d’adquirir l’hepatitis A és «molt alt» a determinades zones si es consumeixen aliments o aigua contaminada, ha advertit.

Per viatjar a aquests mateixos països és recomanable també la vacuna de la febre tifoide que, en aquest cas, no es pot administrar fins els dos anys d’edat.

Ha recordat, així mateix, que el paludisme -o malària- és freqüent a nombroses zones i, per prevenir-lo, cal prendre una sèrie de medicaments que, en alguns casos es poden administrar també a partir dels dos anys.

Álvarez s’ha referit també a l’epidèmia de febre groga que pateix el Brasil i alguns països africans i que també es pot evitar amb una vacuna a partir dels 9 mesos d’edat.

En el cas d’Àsia, especialment el Japó i el sud-est asiàtic, hi ha una malaltia anomenada encefalitis japonesa, que compta també amb vacuna.

El secretari del Comitè Assessor de Vacunes de l’AEP ha advertit, no obstant això, que els menors de 2 anys no haurien de viatjar a països tropicals de Sud-amèrica, Àsia i l’Àfrica ja que en aquests llocs hi ha moltes malalties transmissibles que no compten amb una vacuna per evitar el seu contagi.

tracking