Diari Més

Comunicació

Proposen a Rosa María Mateo com administradora única de RTVE

La periodista, de 76 anys, va ser una de les cares televisives més conegudes de la transició, sobretot gràcies a 'Informe Semanal'

Rosa María Mateo serà la màxima resposable, temporal, de RTVE.

Proposen a Rosa María Mateo com administradora única de RTVEEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha proposat a la periodista Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE, han informat fonts de l’Executiu. La proposta de Rosa María Mateo ha estat consensuada, segons les mateixes fonts, amb els grups parlamentaris que van donar suport al reial decret de reforma de la corporació pública.

L’Executiu considera que aquesta proposta és «un gran encert» i reflecteix la seua clara disposició a trobar un persona de perfil indiscutible per situar-se de forma provisional al capdavant de RTVE. En aquest sentit, les fonts elogien la seva gran professionalitat i recorden que és un rostre informatiu de l’etapa de la Transició i que va ser davant les càmeres de televisió fins ben entrada la dècada dels 90.

Mateo, nascuda a Burgos el 1942, va començar el seu camí professional fa 52 anys a TVE, on va entrar per oposició com a locutora de continuïtat a la segona cadena i va treballar fins el 1993, quan va fitxar per Antena 3.

Llicenciada en Dret, durant els 27 anys que va estar vinculada a la radiotelevisió pública va exercir, entre altres funcions, el càrrec de presentadora de les diferents edicions dels telenotícies de TVE -també va ser subdirectora del noticier del cap de setmana- i va ser la cara visible d’'Informe Setmanal’.

En 2008, l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de la Televisió li va entregar el Premio Toda una vida i un any després va rebre la medalla d’or al Mèrit en el Treball.

Una vegada esgotats els intents d’elegir un Consell d’Administració de forma urgent i temporal, l’única via per a una renovació expressa passava per la fórmula de l’administrador provisional únic, que portarà les regnes de la radiotelevisió pública en solitud, sense consellers.

Segons el decret aprovat al juny, l’administrador provisional únic ostentarà les funcions del Consell i del president de la corporació i s’encarregarà de la seua administració i representació fins que es produeixin els nomenaments dels consellers mitjançant concurs públic.

Una vegada proposada pel Govern, la Cambra Baixa haurà de sotmetre a votació el nomenament de Mateo.

La candidata haurà de rebre un suport de dos terços en primera votació o de majoria absoluta i el suport|respatller de la meitat dels grups parlamentaris en una segona volta que haurà de celebrar-se transcorregudes 48 hores del primer escrutini.

Serien els plens setè i vuitè celebrats en les últimes setmanes amb l’objectiu de renovar de manera urgent i temporal a la cúpula de RTVE, després dels dos en el Congrés per elegir sis consellers, dos en el Senat -que van concloure sense l’elecció dels seus quatre candidats- i uns altres dos a la Cambra Baixa per designar els membres de la Cambra Alta -també infructuosos-.

Si Mateo és designada administradora única provisional de RTVE, exercirà la seva funció fins que el Parlament triï al futur Consejo d’Administració de la corporació mitjançant concurs públic.

tracking