Diari Més

Societat

Consulta els teus drets si ets un dels afectats per la vaga de tripulants de Ryanair

En total, s'han cancel·lat 400 vols als aeroports de l'Estat i un total de 600 a tot Europa

Un avió de Ryanair enlairant-se a l'Aeroport de Reus.

Consulta els teus drets si ets un dels afectats per la vaga de tripulants de RyanairACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els passatgers afectats per les cancel·lacions de la vaga de tripulants de la companyia Ryanair podran reclamar el seu dret a assistència i al reemborsament o transport alternatiu fins a la seva destinació final, segons ha informat l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Per aquest motiu, hi haurà inspectors d'AESAals diferents aeroports espanyols vetllant perquè l'aerolínia compleix amb el Reglament Europeu (CE) 261/2004 sobre retards, cancel·lacions i denegacions d'embarcament, que vetlla pels drets dels passatgers.

Les cancel·lacions de vols per una vaga del personal de la pròpia companyia no es considera una circumstància extraordinària, per la qual cosa l'aerolínia està obligada a pagar compensacions per la cancel·lació del vol, si no ha avisat de la cancel·lació del mateix amb almenys 15 dies per avançat. Aquestes seran d'entre 250 i 600 euros, en funció de la distància del vol cancel·lat.

Dret a la informació i assistència

Els passatgers tenen dret a lainformació, per la qual cosa la companyia aèria ha de lliurar-los un imprès amb les condicions d'assistència i compensació.

L'aerolínia ha de donar-los menjar i beguda suficient, tenen dret a realitzardues trucades telefòniques o accés al correu electrònic i, si fos necessari, a una o més nits d'allotjament així com al transportentre l'aeroport i el lloc d'allotjament. Aquesta assistència l'ha de pagar la companyia, no pot demanar-li al passatger que l'abonii després la reclami.

Reemborsament o transport alternatiu disponible

En cas de cancel·lació, el passatger té dret a triar entre el reemborsament del bitllet o que la companyia li proporcioni un transportalternatiu fins a la destinació final el més ràpidament possible.

En cas de triar el transport alternatiu, la companyia ha de buscar l'opció més ràpida, per això, no pot oferir únicament places envols propis, o un o diversos dies després, si existeixen placesdisponibles en altres companyies en aquest mateix dia.

El transport alternatiu és fins a la destinació final i és responsabilitat de la companyia abonar el mateix, per la cual cosa aquesta no pot demanar alpassatger que avanci el cost d'aquest transport.

Retards per vaga

En cas de retards de dos o més hores en la sortida del vol, elspassatgers tenen dret a informació i dret a assistència, encara que aquest està condicionat a una sèrie de límits temporals en funció de la distància del vol.

Si el retard és de 5 hores o més, el passatger té dret a rebre el reemborsament del bitllet en cas que ja no desitgi viatjar. Cal tenir en compte que si accepta aquesta opció,ja no tindrà dret a rebre la compensacióeconòmica pel retard del vol de més de tres hores en destinació final.

Els retards en les arribades es poden reclamar quan s'arriba a la destinació final tres o més hores després de l'arribada inicialmentprevista per la companyia aèria. En aquest cas, el passatger pot tenirdret a una compensació idèntica a la que li correspondria en cas de cancel·lació d'un vol.

En cas de considerar que la companyia no ha respectat els seusdrets, establerts en el Reglament 261/2004, pot fer una reclamació a la mateixa, i si no està d'acord amb la seva resposta, pot presentar unareclamació a AESA.

Uns 1.000 vols cancel·lats

La reunió entre treballadors i direcció de Ryanair que es va celebrar aquest dimecres a Madrid ha acabat sense acord, fet que manté la vaga del 25 i 26 de juliol del personal de cabina activada. Ryanair ha cancel·lat 400 vols que es dirigien o sortien des d'aeroports de l'Estat.Segons ha informat la companyia, s'han cancel·lat el 12% dels 2.400 vols que l'empresa opera diàriament a Europa amb l'objectiu de «minimitzar l'impacte» de les aturades.

Ryanair ha estimat que les dues jornades de vaga afectaran fins a 600 vols a tot Europa i uns 100.000 passatgers que tenien previst viatjar des de o cap a un aeroport de l'Estat.

tracking