Diari Més

Energia

'Super' i dièsel, denominacions que desapareixen de les benzineres a partir d'aquest divendres

La UE ha aprovat una nova normativa que modifica tots els noms dels combustibles

Algunes gasolineres ja llueixen les noves etiquetes.

'Super' i dièsel, denominacions que desapareixen de les benzineres a partir de l'octubreDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha aprovat recentment una nova normativa destinada a diferenciar millor la varietat de carburants que es distribueixen a les gasolineres europees. La normativa consisteix en unes noves etiquetes de combustible que hauran de lluir tots els vehicles i gasolineres a partir d'aquest divendres, 12 d'octubre de 2018. Per facilitar la seva identificació, les noves etiquetes conviuran en les gasolineres amb les antigues durant un temps.

Aquestes noves etiquetes hauran d'aparèixer a tots els vehicles nous que es comercialitzin en tots els estats membres de la Unió Europea, a més d'Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Macedònia, Sèrbia, Suïssa i Turquia. A Espanya, aquestes noves etiquetes de combustible se sumaran a l'etiquetatge mediambiental de laDGT, tot que en aquest cas, es tracta d'un adhesiu merament informatiu.

Noves etiquetes

Les noves etiquetes de combustible es divideixen en tres categories: gasolina, gasoil i combustibles gasosos. En primer lloc, les de gasolina presenten una forma circular. Les de gasoil tenen forma quadrada i la de combustibles gasosos lluen una forma de rombe. D'aquesta manera, podrem identificar ràpidament el combustible del cotxe.

Cada categoria se subdivideix en diverses nomenclatures segons la classe:

Gasolina:E5,E10iE85

Gasoil:B7,B10iXTL

Combustibles gasosos:H2(hidrogen),LPG(Gas Liquat de Petroli oAutogas),CNG(Gas Natural Comprimit) iLNG(Gas NaturalLiquat).

Les etiquetes 'E' de gasolina designa elsbiocomponentsespecífics presents en la gasolina. La lletra 'B' de les etiquetes de gasoil designa els components específics del biodièsel, mentre que les sigles 'XTL' es refereixen al dièsel sintètic.

Els vehicles que hauran de lluir aquest nou etiquetatge de combustible són els ciclomotors, tricicles,quadricicles, automòbils, vehicles comercials lleugers i pesats, autocars i autobusos. Només els cotxes matriculats a partir del 12 d'octubre estaran obligats a portar els nous distintius.

Les etiquetes de combustible hauran d'anar ubicades en un lloc específic, tant als vehicles com a les estacions de servei, per facilitar la seva ràpida identificació. En el cas dels cotxes, hauran d'aparèixer al costat de la tapa del dipòsit de combustible, així com en el manual electrònic d'usuari disponible en el centre multimèdia del vehicle. Els concessionaris també estaran obligats a lluir aquestes etiquetes en els models en exposició. Quant a les gasolineres, les etiquetes hauran de ser presents al costat dels sortidors.

tracking