Diari Més

Internet

La Viquipèdia espanyola i catalana tanquen per protestar contra la nova llei de copyright europea

La comunitat espanyola i catalana s’uneixen així a la italiana, la primera a realitzar l’acció de protesta

Imatge de la pantalla que apareix quan s'intenta accedir a la viquièdia espanyola.

La Viquipèdia espanyola tanca per protestar contra la nova llei de copyright europea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Intentar entrar a la Viquipèdia espanyola i catalana representa ara topar-se amb un missatge d'alerta que busca cridar l'atenció sobre els articles 11 i 13 de la nova directiva de copyright de la Unió Europea. Es tracta d'una llei que té una gran quantitat de crítics a Internet, però també suports d'alguns gegants de la indústria de l'entreteniment.

La llei va aconseguir passar el primertràmitel passat juny i aquest 5 de juliol el Parlament Europeu haurà de decidir si aprova el text per convertir-lo en llei, o si el torna perquè sigui modificat.

L'article 13 és el que alarma especialment als crítics. Segons especifica, requerirà que tots els serveis web comprovin el contingut que es puja a les seves pàgines a la recerca de contingut potencialment 'pirates'. Aquest sistema automatitzat hauria de ser implementat per cada pàgina, la qual cosa representauns costosmolt elevats que gairebé ningú es podrà permetre.

En cas de convertir-se en llei, aquest filtre podria posar en perill un bon nombre de webs. Les més grans, xarxes socials com a Facebook, Twitter, oYoutube, ja compten amb sistemes automatitzats de comprovació de copyright i no es veurien tan afectades, però no passaria el mateix amb els gestors més petits, els webs personals i aquells que depenen de la comunitat per sobreviure.

Les crítiques també incideixen en la possibilitat d'implantar una censura encoberta a la xarxa. Una vegada que implementat el filtre, serà molt senzill modificar quins tipus de continguts seran considerats 'adequats'.

tracking