Diari Més

Política

L'andalusa María Jesús Montero, nova ministra d'Hisenda

Haurà de resoldre la intervenció dels comtes de la Generalitat i el nou model de finançament autonòmic

L'andalusa María Jesús Montero rellevarà Cristóbal Montoro en la cartera d'Hisenda.

L'andalusa María Jesús Montero, nova ministra d'HisendaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia, María Jesús Montero, serà la nova ministra d’Hisenda de l’executiu de Pedro Sánchez, segons han conformat fonts socialistes. Montero, persona molt pròxima a la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, substituirà Cristóbal Montoro com a màxima responsable dels comptes de l’executiu espanyol i ha de resoldre qüestions pendents com l’articulació del nou finançament autonòmic i la resolució de la intervenció financera de la Generalitat. Precisament aquest dilluns el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va avançar que reclamaria al nou executiu de Sánchez que s’aixequi tota la intervenció sobre els comptes del Govern, és a dir, no només les mesures que han decaigut amb el 155, sinó també els controls mensuals que es van posar en marxa el 2015 per evitar suposadament que es destinessin diners públics a l’1-O.

Montero (Sevila, 1966) ha coincidit en múltiples ocasions amb Aragonès i Oriol Junqueras als Consells de Política Fiscal i Financera i fins ara havia conduït els comptes del govern de Susana Díaz amb el repte de quadrar els objectius de dèficit. Té una llarga trajectòria a l’administració socialista d’Andalusia. Entre 2002 i 2004 va ser viceconsellera de Salut, i entre 2004 i 2013 consellera de Salut, a més de diputada al Parlament andalús des del 2008.

El seu nom completa de moment la quota andalusa a l’executiu de Pedro Sánchez juntament amb la vicepresidenta i ministra d’Igualtat Carmen Calvo. Totes dues prendran possessió en els pròxims dies i participaran ja al primer consell de ministres de l’executiu de Sánchez, que tindrà lloc aquest divendres.

Montero haurà de decidir ara si manté els controls financers que el seu predecessor, Cristóbal Montoro, va imposar a la Generalitat de Catalunya el 2015. El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va afirmar aquest dilluns que de moment aquests controls seguiran actius i s’aixecaran només si es torna “a la normalitat” a Catalunya.

tracking