Diari Més

ERC anuncia el vot favorable a la moció: «El nostre sí a Sánchez és un no a Rajoy»

Tardà demana al líder del PSOE que «no prengui el pèl» a Catalunya i reivindica el diàleg i la desobediència civil

Imatge dels diputats republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián durant el debat de la moció de censura.

ERC anuncia el vot favorable a la moció: «El nostre sí a Sánchez és un no a Rajoy»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha anunciat el vot afirmatiu a la moció de censura del PSOE deixant clar que no significa un suport a les polítiques dels socialistes. «El nostre sí a Sánchez és un no a Rajoy», ha resumit en la seva intervenció. Així mateix, ha remarcat que Catalunya sap que hi ha diferències entre un govern del PSOE amb Podem i un govern del PP amb Cs. Això sí, Tardà ha demanat a Sánchez que «no prengui el pèl» a Catalunya que, segons el portaveu dels republicans, té «massa dolor». En la seva intervenció, ha reivindicat la via del diàleg i de la «desobediència civil pacífica». «Encara que treies pit de tenir-los a la presó, seguiríem demanat diàleg», ha conclòs.

El suport dels diputats d'ERC a la moció de censura no és un suport al PSOE sinó «un rebuig al PP». De fet, Tardà ha recordat que el partit de Sánchez «s'ha esforçat molt en semblar-se al PP, donant suport i legitimant el 155 i els presos polítics». Tot i així, ha volgut establir diferències entre un govern del PSOE amb el suport de Podem i un altre del PP amb el suport de Cs.

Tardà ha demanat a Sánchez que posi «voluntat i atreviment» tot alertant que sinó es convertirà en un «mini Zapatero». En aquest sentit, ha fet referència al fet que l'expresident del govern espanyol no se'n va sortir amb l'Espanya federal per falta de voluntat política i de suports dins del partit. El portaveu dels republicans ha avisat que no es creurà que «la cosa va en serio» fins que no plantegi un escenari de diàleg.

De fet, les apel·lacions al diàleg han estat una constant del discurs del republicà. Fins i tot, ha assegurat que encara que Sánchez tragués pit de tenir polítics catalans a la presó, ERC seguiria demanant diàleg emulant personatges històrics com Nelson Mandela, Mahatma Gandhi o Martin Luther King.

Segons Tardà, mai s'assumirà la criminalització de la «desobediència civil i pacífica» i ha reclamat una fase de diàleg «des de la confrontació» com un pas imprescindible per arribar a la negociació i a la intermediació.

Sánchez nega l'existència de «presos polítics»

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha agraït el vot positiu d'ERC a la moció de censura però ha dit que els posicionaments dels dos partits pel que fa a la crisi catalana «parteix de posicions molt distants». Sánchez ha contradit el portaveu d'ERC, Joan Tardà, i ha negat que «existeixin presos polítics en una democràcia consolidada» com l'espanyola i ha negat també que la justícia no sigui independent, tal i com ha dit Tardà en la seva intervenció. Tanmateix, ha dit que ERC i PSOE s'han entès «en nombroses ocasions» a nivell estatal i s'ha mostrat confiat a mantenir «diàleg» per trobar una «solució política» a la crisi catalana. «Intueixo de les seves paraules que la clau té a veure amb superar la dinàmica de blocs i obrir espais de diàleg i consens», ha manifesta Sánchez, que creu que els aquests «espais de diàleg» passen per retornar a l'Estatut que van votar els catalans i no al que va retallar el TC amb el recurs del PP. Tot i això, Sánchez s'ha mostrat crític amb el relat de la crisi catalana feta per Tardà i ha assegurat que al Parlament, els dies 26 i 27 de setembre, «es va fracturar l'ordre constitucional».

Sánchez ha defensat el «nivell d'autogovern sense comparació» de Catalunya però ha dit que cal revisar la Constitució per «revisar els dèficits del model autonòmic».

tracking