Diari Més

Política

El PSOE estudia presentar una moció de censura contra Rajoy

Fonts pròximes a Pedro Sánchez asseguren que seran clau les opinions dels líders territorials i dels membres de l’executiva

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al comité federal del partit.

El PSOE estudia presentar una moció de censura contra RajoyACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Executiva Federal del PSOE estudiarà aquest divendres en una reunió extraordinària convocada per Pedro Sánchez la possibilitat de presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy, segons han confirmat a l’ACN fonts de l’equip de Pedro Sánchez, tot i que alguns mitjans apunten que la decisió ja estaria adoptada i que Sánchez tan sols la comunicarà aquest divendres a la cpúpula socialista. Membres de l'equip de Sánchez assenyalaven aquest dijous a la tarda que en aquest debat és vital el criteri i les opinions dels líders territorials i dels membres de l’executiva del partit. Perquè prosperi, la moció de censura del PSOE hauria de comptar o bé amb el suport de Podem i Ciutadans alhora (malgrat les incompatibilitats que ja van manifestar durant la investidura fallida de Sánchez) o Podem i els partits nacionalistes, és a dir ERC, PDeCAT i PNB, malgrat que Pedro Sánchez rebutja el suport dels independentistes i el PNB acaba de votar els pressupostos de Rajoy «per responsabilitat». En tot cas, segons aquestes fonts, una moció de censura permetria «retratar tothom» i posaria de manifest la voluntat real de Ciutadans a impulsar una regeneració política a l’Estat.

Els socialistes espanyols abordaran la qüestió a partir de les 11 del matí després d’una jornada en què no han reaccionat –com sí que ho han fet la resta de partits- a la sentència del cas Gürtel que condemna el PP com a partícip «a títol lucratiu» de la trama. Els serveis de premsa del PSOE s’han limitat a apuntar en un brevíssim comunicat que «el PSOE considera inacceptable la resposta del PP i el govern davant la sentència del ‘cas Gürtel’ que implica políticament el president del govern i del PP, Mariano Rajoy».

El seu silenci ha contrastat amb la reacció del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha instat el líder del PSOE a presentar la moció de censura que el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ja ha avançat que recolzaria. També amb les manifestacions d’Albert Rivera, que ha amenaçat de trencar el suport de la seva formació al govern de Mariano Rajoy alhora que ha recordat que ha d’actuar amb «responsabilitat» per evitar que els independentistes «s’aprofitin de la debilitat» de l’Estat.

El líder del PSOE toparà novament amb les limitacions que els barons van imposar al Comitè Federal del desembre del 2015 en què es va vetar la possibilitat d’assolir acords amb les forces independentistes. Una opció que si es referma ara tan sols deixa oberta la possibilitat d’un acord transversal amb Podem i Ciutadans alhora, just després que el partit de Rivera hagi donat suport als comptes de Rajoy.

tracking