Diari Més

5,3 milions de treballadors han seguit la vaga del 8-M a tot l'Estat, segons els sindicats

UGT i CCOO afirmen que «ara l'important és el 9 de març» i que les demandes s'obrin pas a les empreses i en les negociacions col·lectives

Una pancarta on es llegeix 'No ens doblegareu' a la concentració per la igualtat de gènere a Tarragona. Imatge del 8 de març de 2018

vaga, Tarragona, manifestacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 5,3 milions de treballadors han secundat la vaga feminista del 8-M a tot l'Estat mitjançant aturades parcials de dues hores per torn, segons els sindicats UGT i CCOO. Els dos sindicats majoritaris van cridar a fer aturades entre 11.30h i 13.30h o de 16.30 a 18.30h per mostrar el rebuig a les bretxes de gènere, la precarietat laboral i la violència masclista. A la vaga, s'hi ha sumat les principals empreses de la indústria, els serveis i les administracions públiques, i ha anat acompanyada de la celebració de 60 assemblees i reunions a empreses i administracions públiques i al pronunciament de 20.000 comitès d'empresa i seccions sindicals, entre d'altres. Pels sindicats, «ara l'important és el 9 de març i la resta dels dies de l'any perquè les demandes del moviment sindical i del moviment feminista es vagin obrint pas a les empreses, en la negociació col·lectiva, en el diàleg social i en les institucions».

En un comunicat conjunt, UGT i CCOO consideren que el seguiment d'aquesta vaga i la participació ciutadana en les mobilitzacions «deixen en evidència alguns portaveus polítics i representants empresarials, que es van manifestar amb precipitació i manca de destresa contra la vaga i les seves reivindicacions».

En les concentracions, els treballadors han exigit posar fi «a les bretxes de gènere, a la precarietat laborals i a les violències masclistes» i han demanat a les forces polítiques i empreses que «es prenguin mesures per corregir el greu impacte de l'actual precarietat en la contractació, els baixos salaris i la menor cotització tindran –estan patint ja- en les prestacions i pensions públiques de les dones en el futur».

Sanitat

CCOO ha xifrat el seguiment de la vaga d'aquest dijous en la sanitat pública en un 83%-85% -depenent del centre i entre els torns de matí i tarda- i en un 100% als hospitals privats i geriatria, segons fonts sindicals. En el cas dels centres públics s'ha comptat amb uns serveis mínims elevats i no s'han desatès els tractaments més urgents ni l'atenció a Urgències, en quiròfans o en àrees com les d'oncologia. Per la seva banda, als centres privats, s'han establert serveis mínims i hi ha hagut una plantilla equivalent a la d'un diumenge. En aquest sentit, CCOO ha recordat que es tracta d'un àmbit «molt precaritzat i feminitzat». El sindicat també ha celebrat el seguiment de les concentracions i les aturades i s'ha mostrat «satisfet» per l'alta participació.

tracking