Diari Més

Judicial

Les embarassades poden perdre la feina en un ERO, segons el Tribunal de Justícia de la UE

Els jutges europeus puntualitzen que la justificació no pot estar relacionada amb l’embaràs

L'empresa argumenta que «no pot funcionar si totes les treballadores tenen fills a la vegada».

La multen per quedar-se embarassada abans del termini establert per l'empresa on treballaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la UE ha dit que les treballadores embarassades poden perdre la feina en un acomiadament col·lectiu. Segons el tribunal, aquests acomiadaments no violen la legislació comunitària, sempre que els motius que justifiquen l’acomiadament no estiguin relacionats explícitament amb l’embaràs. A més, els jutges europeus han determinat que la normativa nacional no estableix, en el marc d’un acomiadament col·lectiu, ni la prioritat de permanència en l’empresa, ni la prioritat de recol·locació en un altre lloc de treball de les treballadores embarassades.

Mitjançant aquesta sentència, el Tribunal de Justícia de la UE declara que la Directiva 92/85 no s’oposa a una normativa estatal que permet l’acomiadament d’una treballadora embarassada en un acomiadament col·lectiu sense comunicar-li més motius que els que justifiquen l’acomiadament col·lectiu. Segons els jutges europeus, la legislació comunitària no s’oposa a aquesta normativa estatal sempre que s’indiquin els criteris objectius –no relacionats amb l’embaràs- que s’han seguit per designar els treballadors afectats per l’acomiadament.

Aquesta directiva comunitària estableix la prohibició d’acomiadar les treballadores embarassades, des del principi de l’embaràs fins que acaba el permís de maternitat. Tanmateix, estableix que sí que poden ser acomiadades excepcionalment, sempre que el motiu que justifica l’acomiadament no estigui relacionat amb l’embaràs.

Segons la justícia comunitària, la llei empara l’empresari si comunica per escrit els motius pels quals s’efectua l’acomiadament. A més, també ha d’indicar a la treballadora implicada els criteris objectius que s’han seguit per designar els treballadors afectats per l’acomiadament. D’altra banda, el Tribunal de Justícia de la UE recorda que els estats han de garantir una major protecció a les treballadores embarassades.

El TSJC demana la interpretació de la justícia europea

La sentència del Tribunal de Justícia de la UE arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demanés als jutges europeus la seva interpretació sobre l’acomiadament de treballadores embarassades. Bankia va notificar a una treballadora, embarassada en aquell moment, el seu acomiadament el 2013. L’empresa va argumentar que calia fer un ajustament de la plantilla i que, en el procés de valoració realitzat per l’empresa, la treballadora havia obtingut una de les qualificacions més baixes, fet que, segons l’empresa, justificava el seu acomiadament.

La treballadora afectada va presentar una demanda per l’acomiadament, però la justícia va donar la raó a l’empresa. Després, la treballadora va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha estat el que ha demanat a la justícia europea que interpreti la prohibició d’acomiadar les treballadores embarassades, establerta en la Directiva 92/85 sobre la seguretat i la salut de les treballadores embarassades, en el marc d’un acomiadament col·lectiu.

tracking