Diari Més

Judicial

Condemnat a 21 anys i un dia de presó l'autor material del crim de Cabanes

Oriol Boyer va apallisar i va abandonar a la intempèrie «amb les mans lligades i semiinconscient» a una anciana de 76 anys

Oriol Boyer durant el judici a l'Audiència de Girona.

Condemnat a 21 anys i un dia de presó l'autor material del crim de CabanesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Girona ha condemnat a una pena de 21 anys i un dia de presó l'autor material del crim de Cabanes, Alt Empordà. La sentència recull el veredicte del jurat popular, que va declarar Oriol Boyer culpable d'un delicte d'assassinat per haver propinat la pallissa mortal a l'anciana de 76 anys, i d'un altre de tinença il·lícita d'armes. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal obliga el condemnat a indemnitzar amb 144.000 euros els familiars de la víctima, a qui Boyer va deixar moribunda en un camp a tocar de casa seva. Ara, un cop la sentència es publiqui, l'Audiència haurà de convocar una vista urgent perquè Boyer continuï a presó mentre la resolució no sigui ferma (ja que durant la instrucció del cas no se li va prorrogar la preventiva). Per altra banda, i com també va concloure el jurat popular, l'Audiència absol el segon processat per aquest cas, el violador reincident Antonio García Carbonell.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, recull fil per randa el veredicte del jurat popular, que va considerar Boyer culpable d'un delicte d'assassinat amb acarnissament i traïdoria. El crim va tenir lloc la nit del 27 de febrer del 2014, quan Boyer va abordar l'anciana, li va donar una pallissa i la va deixar moribunda en un camp.

La dona va passar la nit al ras i no va ser fins l'endemà quan un treballador de la finca la va trobar i va donar l'alerta. La víctima va ingressar d'urgència a l'hospital, on va morir dies després a conseqüència de la gravetat de les ferides.

La sentència recull que, la nit del crim, Boyer va agafar la víctima del tot desprevinguda, aprofitant que havia sortit de casa per donar menjar als animals. A més, el tribunal subratlla que la dona es trobava desvalguda i no va tenir opció de defensar-se, perquè el condemnat era «molt més fort que ella i expert en arts marcials».

L'Audiència també fa palès que Boyer va provocar a l'anciana un patiment «innecessari». No només li va donar una pallissa, sinó que després la va abandonar a la intempèrie «amb les mans lligades i semiinconscient». «I ho va fer, a més, deixant-li obstruïdes les vies respiratòries amb una peça de roba, la qual cosa evidencia un ànim subjectiu, pervers i calculat per elevar el seu patiment», recull la sentència.

Oriol Boyer s'enfrontava una pena global de 26 anys de presó pel delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes (perquè quan els Mossos el van detenir, a casa seva li van trobar una escopeta de doble canó retallat). La sentència, però, rebaixa la petició que van fer fiscal i acusació particular després de la lectura del veredicte. L'acaba condemnant a 21 anys i un dia de presó, perquè entén que se li ha d'imposar «la pena bàsica» per assassinat (ja que la traïdoria i l'acarnissament és el que fixa la diferència entre aquest delicte i el d'homicidi).

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga Boyer a indemnitzar amb 72.000 euros tant el marit com la filla de la víctima. Ara, un cop la sentència es publiqui, l'Audiència de Girona haurà de convocar una vista urgent perquè Boyer continuï a presó mentre la resolució no sigui ferma. I és que, durant la instrucció del cas, no se li va prorrogar la preventiva (tot i que Boyer, actualment, ja està empresonat per altres delictes).

García Carbonell, absolt

La sentència, com ja va concloure el jurat popular, també absol el segon acusat en aquest cas: el violador reincident Antonio García Carbonell. El veredicte recollia que, tot i que García Carbonell estigués a Cabanes aquella nit per cometre un robatori, no va participar en l'assassinat.

A l'hora de declarar-lo no culpable, el jurat popular es va basar, sobretot, en la declaració de dos testimonis. Un d'ells (acusat amb García Carbonell en un cas de falsificació de moneda) va explicar que el violador reincident li havia confessat que va anar amb Boyer a Cabanes per cometre un robatori. Però que un cop allà, s'havia quedat a dins del cotxe. L'altre testimoni, per la seva banda, va confirmar que els dos homes l'havien anat a veure la nit anterior al crim per demanar-li informació sobre el robatori.

Tot i l'absolució, però, de moment García Carbonell continuarà a presó (ja que compleix pena per la causa de falsificació de moneda). El seu advocat, Joaquim Bech de Careda, ja va avançar però que en demanarà l'excarceració perquè considera que no hi ha risc de fugida.

García Carbonell va ser el primer pres de l'estat espanyol que va sortir en llibertat per la supressió de la doctrina Parot. Fins aleshores, estava complint una condemna de 270 anys de presó per agressions sexuals perpetrades entre els anys 1991 i 1995.

La sentència de l'Audiència de Girona no és ferma. S'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un termini de deu dies.

tracking