Diari Més

El Congrés deixa sense sanció les absències dels diputats d'ERC i PDeCAT

Ho havia reclamat formalment el grup parlamentari de Ciudadanos

El portaveu adjunt d?ERc al Congrés, Gabrien Rufián, amb una impressora.

Rufián mostra al Congrés una «Samsung republicana» i Santamaría l'acusa de fer un «teatret»EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Taula del Congrés ha acordat aquest dimarts deixar sense sanció econòmica l’absència en plens i comissions de les últimes setmanes dels diputats d’ERC i el PDeCAT en protesta per la situació a Catalunya, sanció que havia reclamat formalment el grup parlamentari de Ciudadanos.

Així ho ha informat a la sortida de la reunió de la Taula la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha explicat que en vista d’un informe elaborat pels lletrats no es constata cap «fet jurídic» que vagi en contra del Reglament de la Cambra, a més que no hi ha precedents que avalin una mesura d’aquest tipus.

Pastor ha confirmat que només els dos integrants de Ciutadans a la Taula han donat suport a iniciar un expedient sancionador contra els diputats d’ambdós partits, mentre que els vocals del PP, PSOE i Unidoss Podemos, s’han manifestat en contra.

En concret, l’informe jurídic relata que l’únic precedent és la retirada el 1992 de la retribució dels diputats de Batasuna que van deixar d’assistir a l’activitat parlamentària durant mesos.

Malgrat això no se’ls va sancionar econòmicament fins passat un any d’inassistència.

L’altre argument de l’informe jurídic que ha servit per justificar la decisió de la Taula és la falta de prou suport al Reglament del Congrés.

La norma interna de la Cambra Baixa estableix que per aplicar una mesura d’aquest tipus és necessària «reiteració» i «notorietat» en l’actitud dels diputats.

Els parlamentaris d’ambdós partits s’han absentat d’alguns plens dels dimarts, però han acudit sense falta a les sessions de control al Govern dels dimecres mentre que han treballat amb normalitat en unes comissions encara que no en d’altres.

D’altra banda, tampoc no s’ha produït un anunci públic i notori de la seva decisió d’absentar-se de les sessions parlamentàries.

No està en absolut d’acord el portaveu de Ciudadanos, Juan Carlos Girauta, que ha lamentat que el seu partit sigui l’únic que pensa que cal sancionar la falta d’assistència dels diputats d’ERC i PDeCAT.

«Sembla ser que al PP i al PSOE els sembla el més normal del món», ha criticat Girauta, que considera que l’informe dels lletrats no és concloent per rebutjar les sancions.

Per contra, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha aplaudit la decisió de la Taula i ha arremès contra Ciudadanos per crear un «clima irrespirable» en el Congrés.

El partit d’Albert Rivera va demanar formalment a la Taula de la Cambra que retirés part del sou a aquests diputats en entendre que el seu comportament és «incompatible amb els seus deures parlamentaris».

Segons Cs, ERC i PDeCAT han limitat la seva presència en el Congrés a les sessions de control, «desentenent-se de la resta d’activitats parlamentàries» i acudint «de forma molt restrictiva i selectiva» al ple i les comissions.

«El compliment de les obligacions dels diputats no pot ni ha de tenir caràcter potestatiu, en tant que afecta al funcionament i a la dignitat de la institució, així com al treball de la resta dels membres de la Cambra», va argumentar el partit d’Albert Rivera.

A més del salari, Ciudadanos també reclamava, per al cas d’ERC, que compta amb grup parlamentari propi, que se li retirés la «part alíquota» de la subvenció que rep el grup com a tal.

tracking