Diari Més

La Fiscalia no recorrerà la decisió del Suprem respecte a Forcadell i els membres de la Mesa

El Ministeri Públic té en compte que la interlocutòria «deixa oberta la possibilitat de modificar les mesures cautelars si s'evidenciés un retorn a l'actuació il·legal»

Imatge dels membres de la Mesa del Parlament sortint del Tribunal Suprem després de la declaració.

La Fiscalia no recorrerà la decisió del Suprem respecte a Forcadell i els membres de la MesaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l'Estat ha descartat aquest divendres recórrer la decisió del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre la situació en què queden la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i l'exvicepresident Lluís Maria Corominas, que van declarar aquest dijous com a investigats per delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

En un comunicat, la Fiscalia destaca que ha tingut «especialment» en compte en la decisió de no recórrer que la interlocutòria «deixa oberta la possibilitat de modificar les mesures cautelars si s'evidenciés un retorn a l'actuació il·legal que s'investiga». El fiscal també recull que els investigats van manifestar que, o bé «renuncien» a l'activitat política futura, o en el cas de voler continuar exercint-la, ho faran «renunciant a qualsevol actuació fora del marc constitucional», i conclou que aquesta afirmació «exclou o minimitza, almenys en aquest moment, el risc de reiteració delictiva», que era el «fonament essencial» per demanar-ne la presó incondicional.

El fiscal valora que, si bé Llarena no va accedir a totes les seves pretensions, sí que va acordar respecte a tots els investigats, excepte Nuet, «mesures que tendeixen a evitar el risc de fuga», com són les fiances que han d'abonar, l'obligació de presentacions periòdiques, retirades del passaport i la prohibició de sortir del territori espanyol. La Fiscalia també considera que el magistrat admet el plantejament formulat en la seva querella «amb una rigorosa i extensa fonamentació» i subratlla que la causa «continua tramitant-se per investigar els presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació». La Fiscalia també recull que el magistrat ha tingut en compte que els investigats s'han «presentat sempre que han estat citats, a diferència d'altres encausats que es troben actualment fugats».

En el comunicat, el fiscal vol deixar «expressa constància» que, al seu parer, la decisió del Suprem «no contradiu, afecta o deslegitima de cap manera» les resolucions sobre mesures cautelars de l'Audiència Nacional, que van ser «rigorosament fonamentades» davant l'«evidenciat risc de fuga i de reiteració delictiva» dels investigats, «diferents dels riscs» dels querellats davant el Tribunal Suprem.

El magistrat del Tribunal Suprem va acordar aquest dijous presó eludible amb una fiança de 150.000 euros per a Forcadell, que ha sortit aquest divendres del centre penitenciari d'Alcalá-Meco, on ha passat la nit, després d'abonar l'import sol·licitat. La decisió contradeia la petició de la Fiscalia, que havia demanat presó incondicional per a la presidenta de la cambra.

El jutge va deixar lliures Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, tot i que han d'ingressar fiances de 25.000 euros cadascun abans de set dies i comparèixer setmanalment al jutjat més proper al seu domicili o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, lliurar el passaport i no poden sortir del territori espanyol.

Per a Nuet, Llarena en va decretar la llibertat sense cap mesura cautelar. El magistrat no va demanar als membres de la Mesa la fiança de 6,2 MEUR que reclamava la Fiscalia.

tracking