Diari Més

A la xarxa

En 5 de cada 1000 cotxes que circulen per l'Àrea Metropolitana hi viatja un mosquit tigre

Tarragona és la segona província exportadora de mosquits a nivell nacional

Un mosquit tigre adult només és capaç d'explorar volant uns pocs centenars de metres.

En 5 de cada 1000 cotxes que circulen per l'Àrea Metropolitana hi viatja un mosquit tigrePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior d'Investigacions Científiques és una institució dedicada a la investigació a Espanya i a la resta d'Europa. La Delegació a Catalunya d'aquesta institució pública utilitza el compte de Twitter (@CSICCat) per divulgar exposicions i xerrades científiques i també investigacions pròpies relacionades amb el món de la ciència.

Segons un treball a la revistaScientificReports de científics delCREAF, delCEAB-CSIC, del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i de la Universitat Pompeu Fabra, en el marc del projecte MosquitoAlert, un grup de científics ha elaborat un model matemàtic que prediu el transport de mosquits tigre a través dels cotxes entre les províncies espanyoles. Segons aquest model, entre els mesos de juliol i octubre existeix un major transport de mosquits tigres entre províncies.

Un mosquit tigre adult només és capaç d'explorar volant uns pocs centenars de metres. Tot i això, també se'l troba en indrets ben allunyats dels punts de cria on han nascut, fet pel qual els científics han avaluat en quina mesura el cotxe és un avantatge pel mosquit tigrea l'horacolonitzar noves àrees.

«Ara tenim números que demostren que viatjar en cotxe és un mecanisme de dispersió pel territori i això ens servirà per millorar el seguiment i control de l'espècie», explica RogerEritja, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i membre de MosquitoAlert. No obstant això, els investigadors remarquen que «encara no sabem quina proporció dels mosquits autoestopistes sobreviuen durant el viatge i al lloc on arriben», diuEritjaal web oficial del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

Els científics han elaborat un model matemàtic prenent com a base aquestes dades per predir el moviment de mosquits tigre entre les diferents províncies d'Espanya a través dels cotxes. «Barcelona és la principal província exportadora de mosquits. La segueixen Tarragona, València, Alacant i Múrcia».

tracking