Diari Més

Actualitat

Científics aconsellen posar fi a la pesca de la sardina el proper any

L'organisme científic assegura que solament l'aturada absoluta de la captura permetrà regenerar l'espècie

La temporada de la pesca d'encerclament acabarà al desembre, quan començarà la veda.

Pugen les captures i el preu de seitó i sardina aquesta temporada 2017Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Internacional per a l'Exploració Del Mar (HISSIS) ha aconsellat a la Comissió Europea que es posi fi a la captura de la sardina en aigües de l'Atlántico i del Cantàbric. L'organisme científic assegura que solament l'aturada absoluta de la captura permetrà regenerar l'espècie; segons les seves dades, els plans de reducció de captures no han tingut èxit. Aquesta setmana es reuniran autoritats de tots dos països per consensuar mesures conjuntes segons publica avui el diari El Pais.

La ministra portuguesa del Mar, Ana Paula Vitorino, ha assegurat als pescadors i consumidors que no seguirà els consells del CIES, almenys no en la prohibició absoluta de la captura de la sardina i menys per 15 anys.

«Per primera vegada Portugal va a delimitar en les seves aigües zones de no captura de sardina. Probablement es prohibirà la pesca en els caladors de la zona centro del país i a la zona nord, les zones més importants per a la reproducció de l'espècie», va anunciar el dimecres en la Conferència sobre El Valor dels Oceans que se celebra a Lisboa, però el divendres, després de reunir-se amb els pescadors, va fer marxa enrere, segons recull el País.

L'estudi del CIES no és vinculant per al Consell d'Europa, encara que se solen seguir les seves recomanacions. Brussel·les ha advertit que no prohibirà la captura, però que els països ibèrics han de prendre's de debò l'advertiment de l'HISSIS.

SegonsEl Consejo Internacional para la Exploración Del Mar (ICES)la recuperació podria implicar «uns 15 anys sense pescar» i afegeixen també que «no es pot donar un període de temps precís per a la recuperació total, ja que es desconeix quant durarà la baixa productivitat.»

Aquesta setmana, autoritats de Portugal i Espanya s'asseuran per negociar mesures conjuntes amb un denominador comú, restriccions. Després de reunir-se amb el gremi, la ministra Vitorinoplantejarà una reducció dels dies setmanals de pesca, congelació de llicències i de permisos per augmentar la grandària dels vaixells, prohibir la sardina de menys de 13 centímetres, limitar la captura diària per vaixell a 0,5 tones, prohibir la pesca a menys de 20 metres de profundidas i a menys d'una cambra de milla de la costa. Els acords deuen ser entre les flotes dels dos països perquè tinguin alguna eficàcia.

A part de la restricció o prohibició, organitzacions dedicades a la sostenibilitat del mar veuen part de la solució en la diversificació del consum, en un canvi de costums; que altres espècies, com el verat i el carapau.

tracking