Diari Més

El Senat sotmet al ple les «mesures necessàries» per protegir «l'interès general» a Catalunya

La comissió retoca l’escrit del govern espanyol i dona la facultat a l'executiu de Rajoy de modificar directament l’administració catalana

Imatge de la sessió del Senat d'aquest dijous.

El PP no accepta les esmenes del PSOE al Senat per suspendre el 155 en cas d'eleccionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat debat aquest divendres el dictamen de la comissió conjunta creada per a l’aprovació de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Un text de tres pàgines on considera que hi ha una situació «d’extraordinària gravetat en l’incompliment de les obligacions constitucionals» i per «actuacions greument contràries a l’interès general» per part de les institucions de la Generalitat, i on considera «procedent» l’aprovació de les «mesures necessàries per garantir el compliment de les obligacions constitucionals i per a la protecció de l’interès general» incloses a l’acord de l’últim Consell de Ministres extraordinari. El text només inclou com a modificacions rellevants de l’originari en dos punts: emplaça el govern espanyol a fer un ús «modular» de les mesures, tal com es va pactar amb el PSOE, i li permet modificar directament –i no només a través dels òrgans que gestionaran el Govern- l’administració catalana.

De les dues modificacions, la primera és l’esmena acordada aquest dijous amb el PSOE perquè el govern espanyol, «atenent a l’evolució dels esdeveniments i de la gravetat de la situació» dugui a terme «una utilització proporcionada i responsable de les mesures aprovades pel Senat, modulant la seva aplicació si es produïssin canvis en la situació o altres circumstàncies que així ho aconsellessin».

La segona introducció rellevant és un permís especial per al govern espanyol per modificar directament –i no a través de les autoritats o òrgans que creï per substituir el Govern- els departaments, les estructures orgàniques i els organismes, ens o entitats vinculades o dependents de la Generalitat de Catalunya. El nou text diu ara que «correspondrà igualment al govern de la nació o als òrgans o autoritats creades o designats pel govern de la nació» fer aquest tipus de modificacions.

tracking