Diari Més

Societat

El canvi d'hora afecta més a les persones grans

Poden notar somni abans de l'hora habitual i que també es despertin abans del normal

Poden trigar més en adaptar-se al nou horari.

El canvi d'hora afecta més a les persones gransCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones grans són probablement les més afectades pel canvi d'hora que tindrà lloc la nit del dissabte al diumenge ja que, segons la Societat Espanyola del Somni (SES), poden arribar a trigar fins a dues setmanes a adaptar el seu somni al nou horari.

Així ho ha indicat a Efe el coordinador del grup de cronobiología de la SES, Javier Albares, que ha assenyalat que en els nens i les persones majors el rellotge biològic és menys flexible i s'adapta pitjor als canvis.

«Hi ha un desajustament biològic entre el rellotge biològic i el rellotge social, que és el que canvia, per la qual cosa el nostre cos necessita uns dies per adaptar-se», explica Albares, també director mèdic de la Unitat del Somni del Centre Mèdic Teknon (Barcelona).

En aquests grups de població més sensibles és normal que els dies següents al canvi horari notin somni abans de l'hora habitual i que també es despertin abans del normal.

Mentre que els adults s'adapten a aquest canvi en 3 o 4 dies, les persones majors -alerta- poden tenir més dificultats, dormir-se massa primerenc i despertar-se abans durant una o dues setmanes.

Malgrat que el canvi horari que es produeix a la tardor és, segons Albares, el que menys afecta a la salut perquè li guanyem una hora al dia i, per tant, tenim una hora més per dormir a la nit, algunes persones sí que trigaran una mica més a adaptar-se.

Alguns dels consells que poden ajudar a reduir les repercussions del canvi d'hora - insomni, cansament, desajustaments digestius o alteracions en l'humor a causa que fosqueja abans a la tarda- passen per adaptar el cos al més aviat possible al nou horari.

Així, és aconsellable que uns 3 o 4 dies abans les persones més vulnerables comencin a tenir més activitat física i llum a la tarda, encara que sigui llum artificial, perquè d'aquesta manera es va retardant l'hora a la qual comença el somni.

També una petita migdiada de 15 o 20 minutos pot ajudar a retardar la necessitat de dormir.

En qualsevol cas, Albares recomana no donar-li massa importància a aquest cansament que pugui aparèixer a partir del diumenge i el dilluns i no obsessionar-se amb això.

En el mateix sentit es pronuncia el doctor Alejandro Guillén-Riquelme de la Càtedra de Recerca del Somni de la Universitat de Granada que, en un comunicat assenyala que el canvi d'hora afecta al ritme circadiano, una espècie de rellotge intern gràcies al com el cos es prepara per realitzar diferents activitats al llarg del dia.

Per atenuar aquests efectes, Guillén-Riquelme aconsella l'adequació progressiva, mantenir un estil de vida saludable, practicar esport o ajustar l'hora de ficar-se al llit a poc a poc els dies previs.

Per la seva banda, el doctor Francisco Camarelles, membre del Programa d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc), ha assenyalat a Efe que aquest canvi d'hora és semblat a un «petit jet lag» com el que es produeix quan es viatja a un país de diferent zona horària.

Aquest canvi podria afectar, sobretot, a persones grans i nens, però Camarelles subratlla que «es passa sol» i que el cos s'acobla sense major problema al nou horari.

tracking