Diari Més

Sáenz de Santamaría defensarà l'aplicació del 155 al Senat enlloc de Rajoy

La cambra alta donarà llum verda a les mesures definitives en un ple divendres al matí, després de la reunió de dijous

Imatge de Soraya Saénz de Santamaría en la seva compareixença d'aquest 16 d'octubre.

El PSOE retira la reprovació de Sáenz de Santamaría per les càrregues de l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fonts de Moncloa confirmen que serà la vicepresidenta del Govern Espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui defensarà l'aplicació de l'article 155 al Senat aquest dijous, enlloc de Mariano Rajoy. Sáenz de Santamaría compareixerà a la comissió conjunta creada per tramitar el 155 a la cambra alta. Aquesta serà a partir de les 17 hores, i pretén aprovar el dictamen definitiu que es durà al ple divendres al matí i que permetrà aplicar les mesures aprovades pel Consell de Ministres dissabte passat.Les mateixes fonts no confirmen, però, si el president espanyol, Mariano Rajoy, anirà al ple divendres.

Per altra banda, aquest dimecres la Generalitat ha confirmat que el president, Carles Puigdemont, ha decidit no anar a presentar personalment les al·legacions. La Generalitat té temps per presentar-les per escrit fins dijous a les 10h del matí, i fonts del mateix Govern Català han confirmat que enviaran un document. El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ha justificat l'absència del president i ha dit que, tot i que tenia «molt interès» de comparèixer, no ho farà per les declaracions de les darreres hores de membres del govern espanyol, que donen per fet que s'aplicarà el 155 «faci el que faci el Govern».

Els tràmits que cal fer

Un cop esgotat el termini per presentar al·legacions, a les 12h està prevista la reunió de la ponència que ha de redactar l'informe. Serà en aquesta reunió (que es fa a porta tancada) quan els grups podran fer al·legacions. Un cop la ponència decideixi si les estima o no, es redactarà l'informe definitiu que s'elevarà a la comissió conjunta creada per tramitar el 155.

La reunió d'aquesta comissió és el mateix dijous a les 17h. Serà en el sí d'aquesta comissió on la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, anirà al Senat a explicar les mesures i en justificarà l'aplicació. Un cop s'aprovi el dictamen, l'últim pas serà la votació al ple del Senat, que començarà divendres a les 10h del matí. Fins a les 9.30h, hi haurà temps per presentar també els vots particulars.

Intents d'aturar la tramitació

Els grups del PDeCAT i ERC al Senat han presentat aquest dimecres dos recursos d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) i li sol·liciten que aturi la tramitació del 155. Segons al·leguen, s'ha incomplert el reglament del Senat perquè, entre d'altres, no s'ha escoltat la Junta de portaveus i ha estat la Mesa qui ha tramitat l'acord del Consell de Ministres. També sostenen que l'aplicació del 155 «vulnera la Constitució» i, per tant, sol·liciten a l'alt tribunal que anul·li els acords presos fins al moment i que aturi també tant la comissió com el ple.

El TC no té ple ordinari fins la setmana vinent i, per tant, els magistrats s'haurien de reunir de manera extraordinària per estudiar els recursos en les properes hores.

tracking