Diari Més

Comença el Consell de Ministres que aprova les mesures del 155 per a Catalunya

El document no fixa un termini màxim d'aplicació, tot i que PSOE i Cs volen una convocatòria d’eleccions al gener

Reunió del Consell de Ministres, aquest 21 d'octubre.

Comença el Consell de Ministres que aprova les mesures del 155 per a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol presideix des de les 10 del matí el Consell de Ministres extraordinari que aprova la proposta d’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Una mesura que té el suport del PSOE i de Cs que segons el president espanyol servirà per “recuperar la legalitat i la normalitat institucional”. Rajoy va assegurar aquest divendres des de Brussel·les que el document no incorpora un termini màxim d’aplicació, tot i que PSOE i Cs volen una convocatòria d’eleccions a Catalunya a finals de gener, previsiblement el dia 28. Pel que ha transcendit fins ara, el 155 comportarà l’assumpció per part de l’Estat de les competències de Presidència, necessàries per a la convocatòria d’eleccions, i de totes les conselleries. L’exministra socialista Carmen Calvo hi va afegir el control de TVC per “assegurar la neutralitat”.

Rajoy presideix el Consell de Ministres després de rebre el suport del Consell Europeu i l’aval del rei Felip VI, que en un missatge contundent a la gala dels premis Princesa d’Astúries va assegurar que l’Estat ha d’afrontar un “inacceptable intent de secessió” que –va dir- “resoldrà a través de les seves legítimes institucions democràtiques”.

Segons ha transcendit fins ara, la proposta que aprova aquest dissabte el Consell de Ministres implica l’assumpció per part de l’Estat de les funcions del president de la Generalitat i de tot el seu govern, i l’executiu espanyol designarà una persona que coordinarà l’executiu català. No queda clar si seran els Ministeris que assumiran cadascuna de les àrees corresponents del govern de la Generalitat.

Procediment

Un cop aprovada la proposta en Consell de Ministers, l’executiu espanyol la portarà a la Mesa del Senat, que es reuneix aquest mateix dissabte a les 13.00h per tramitar-la i obrir el procediment a la Cambra Alta. El calendari permet que el ple del Senat doni llum verda definitiva a l’aplicació del 155 a Catalunya aquest divendres 27 d’octubre.

Un cop constituïda la comissió conjunta, aquesta enviarà un nou requeriment al president de la Generalitat, que pot contestar en forma d’al·legacions i ser present també a la nova reunió de la comissió on es donarà llum verda al dictamen i s’elevarà la proposta del govern espanyol al ple de la cambra Alta.

Per a l’aprovació del 155 cal que el ple l’aprovi per majoria absoluta, com la que disposa el PP. Hi donaran suport també els representants del PSOE. El PSC té un únic senador, l’expresident de la Generalitat José Montilla, que no ha aclarit encara si serà present a la sessió. Després de l’aprovació per part del Senat, el 155 entrarà en vigor en el moment de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.

tracking