Diari Més

Debat sobre Catalunya al Congrés

Rajoy: «No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat»

Insisteix que la resposta de Puigdemont al seu requeriment «marcarà el futur dels esdeveniments dels pròxims dies»

Mariano Rajoy entrant aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

Rajoy: “No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat”ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat la porta aquest dimecres a qualsevol intent de mediació entre el seu executiu i la Generalitat perquè «no hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat», i ha insistit que la resposta que el president Carles Puigdemont doni al seu requeriment «marcarà el futur dels esdeveniments dels pròxims dies». Durant la seva compareixença al Congrés per exposar les actuacions del seu govern a Catalunya, ha apuntat que «no és possible acceptar, dota l’aparença d’un diàleg equívoc, la imposició unilateral de punts de vista que se saben impossibles d’acceptar per una de les parts», ni tampoc per «acordar el que està expressament prohibit a l’article 2 de la Constitució: negociar sobre la titularitat de la sobirania que correspon al conjunt dels espanyols i sobre la indivisibilitat d’Espanya». Unes paraules que ha dirigit als «nombrosos mediadors» que s’han ofert aquests dies. «No puc fer més que agrair la seva preocupació i el seu interès», ha dit, però «no estem dilucidant diferències d’interpretació de la Constitució, de les lleis de l’Estat o de l’Estatut».

Durant la seva compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats, Rajoy ha recordat que ha enviat un requeriment al govern de la Generalitat per la via del 155 perquè confirmi si ha declarat la independència. «Està a la seva mà tornar a la legalitat o prolongar un període d’inestabilitat, tensions i ruptura de la convivència a Catalunya», ha dit.

En aquests sentit ha advertit que la democràcia espanyola «viu un dels dies més greus de la seva història recent» perquè el problema «no és de competències o d’ordre públic», sinó per «fets, comportaments i actituds» que impliquen un «desafiament» als principis «de la llei, l’estat de dret o la ruptura deliberada de la concòrdia». «Estem parlant d’un questionament sense precedents als eixos de la convivència», ha dit.

Un cop més ha defensat el «projecte comú» d’Espanya i ha apuntat que els problemes que «es viuen a Catalunya» són fruit «de la crisi institucional» que s’ha produït «des de fa mesos» a Catalunya, amb una escalada de «desobediència i tumults» i un «atac deslleial, perillós, contra la constitució, l’Estatut i la convivència pacífica entre ciutadans» per part de les autoritats catalanes.

«El que no és legal no és democràtic»

«Segons Rajoy, «el desordre, la divisió i la fugida d’empreses a Catalunya són dramàtiques conseqüències de la violació de la llei que ens permet viure civilitzadament, empara els drets de tots, defensa el dèbil», i «quan falla la llei entra l’arbitrarietat, l’abús i la injustícia» i «per això el que no és legal no és democràtic». «Votar no és sempre democràtic» ha dit Rajoy, i l’1-O «no va ser un exercici democràtic, sinó contra la democràcia», i «tot el que va passar l’1-O no va ser res més que conseqüències del trencament de la legalitat».

1-O

Rajoy ha afirmat que el referèndum «il·legal» no pot legitimar cap actuació per part del govern o el Parlament de Catalunya, i ha recordat l’obligació «de tots» de contribuir a la calma des del «respecte a la veritat». Ara, ha dit, «tenen els vots per governar, però no per imposar una independència unilateral ni per trencar l’Estatut de Catalunya» i el que ha passat, ha dit, respon a una «estratègia deliberada» i un «pla antidemocràtic» per «separar Catalunya d’Espanya».

No fa referència als ferits

El president espanyol no ha fet referència als ferits de l’1-O, i per contra ha felicitat als agents del Cos Nacional de Policia i guàrdia Civil que «de manera exemplar van complir amb les seves obligacions» que s’han entregat a la seva tasca «amb professionalitat» i «dins de la llei per defensar la llei». Segons el president espanyol, l’1-O «no va ser una actuació innocent», sinó pensada per «imposar una independència que pocs volen i no convé a ningú.

«Grups d’activistes» contra la policia

En tot cas ha afirmat que «ningú es pot sentir feliç ni satisfet» ni de les imatges que es van veure «ni de les manipulacions» de l’independentisme, però els responsables «són els que es van entossudir en el seu desafiament a la Constitució i van organitzar grups d’activistes» per impedir l’acció de la justícia.

«Resposta ajustada a dret, proporcionada i integral»

Segons el president espanyol, la resposta del seu govern a l’1-O «ha estat ajustada a dret, proporcionada i integral», perquè gràcies al conjunt de les administracions «es va desactivar la logística del referèndum abans que es produís», i després de diumenge la Junta Electoral Central va confirmar que el referèndum d’autodeterminació «no havia existit» i que per tant no se’n podria desprendre «cap resultat». Tot plegat és fruit de «l’acció sistemàtica de tots els poders de l’Estat» en defensa de la legalitat.

«Sempre» disposat al diàleg «dins de la llei»

Rajoy ha assegurat que ell sempre ha estat obert al diàleg dins de la Llei a Catalunya, i ha apuntat que si el govern de la Generalitat hagués volgut dialogar no hagués tingut lloc cap dels capítols del procés. «En comptes de buscar l’aliança amb qualsevol dels partits de més representació a Catalunya, van decidir tirar-se als braços de les CUP, i no va importar que els exigissin el sacrifici de Mas a la plaça pública».

En aquest sentit ha circumscrit qualsevol diàleg al marc de la «llei» i ha criticat els «enfrontaments entre ciutadans, assetjaments a alcaldes, jutges i forces de seguretat, i comportaments inadmissibles a algunes escoles», a més de la publicació de «dades que han d’estar protegides per la llei».

Fugida d’empreses

Rajoy ha fet referència a la sortida «obligada» d’empreses de Catalunya i a la caiguda del ràting de Catalunya, a més de la suposada afectació de les reserves turístiques. L’exemple, ha dit, és que hi ha hagut «més advertències i recomanacions als viatgers internacionals per aquests dies que arran dels atemptats de la Rambla i Cambrils».

La independència no serà reconeguda per Europa

Per aquest motiu ha demanat «als responsables de les administracions autonòmiques» que «podin fi a aquesta deriva» perquè «mai a la seva història els ciutadans catalans han comptat amb tanta autonomia, però «ara això es posa al risc» i «l’independentisme està a punt de tirar per terra» aquesta autonomia amb una independència que «no és pacífica, no és gratuïta, no serà reconeguda per Europa i tindrà costos molt elevats».

També ha advertit que Espanya «no es trencarà» mentre ell sigui president i «qualsevol govern» ha de defensar la sobirania nacional, un bé que «no es pot malvendre» ni ser objecte de «trucs».

Acord amb PSOE i Cs

Rajoy ha destacat també l’acord assolit amb PSOE i Cs i s’ha compromès a treballar per «mantenir la unitat dels demòcrates».

Reivindica el «catalanisme constitucional»

El president espanyol ha assegurat que cal «aspirar» a «recuperar la Catalunya mestissa» comptant per això amb el «catalanisme integrador que ha donat a Catalunya els seus millors moments». «L’Espanya d’avui no es pot entendre sense la contribució d’aquest catalanisme constitucional i europeista», ha dit,

«Sempre he estat partidari del diàleg, però he d’advertir que no és possible acceptar la imposició unilateral de punts de vista impossibles d’acceptar per una de les parts, ni per acordar el que està expressament prohibit a l’article 2 de la Constitució, i això és quelcom que han de tenir en compte els nombrosos mediadors que s’han ofert, la major part amb bona intenció», ha dit.

tracking