Diari Més

Rajoy aplana el terreny pel 155 demanant a Puigdemont que concreti què va declarar dimarts

El president espanyol no especifica el termini que disposa el president de la Generalitat per donar una resposta

El president espanyol, Mariano Rajoy, en la compareixença a La Moncloa d'aquest dimecres, 11 d'octubre

Rajoy aplana el terreny pel 155 demanant a Puigdemont que concreti què va declarar dimartsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres que ha requerit formalment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aclareixi el contingut de la seva compareixença al Parlament de Catalunya, i específicament si ha declarat la independència. Segons Rajoy, aquest requeriment és «previ a qualsevol de les mesures que el govern espanyol pot adoptar a l’empara de l’article 155 de la Constitució» i busca oferir «claredat i seguretat» sobre una qüestió de gran impotència. El president espanyol, però no ha volgut concretar el termini que ofereix al president de la Generalitat perquè respongui a aquest requeriment. Aquest extrem es podria confirmar aquesta tarda durant la compareixença del president espanyol al Congrés dels Diputats o bé dijous al matí, quan apareixerà publicat al BOE. En tot cas, el president espanyol ha advertit que de la resposta del president de la Generalitat en depenen els esdeveniments que han de tenir lloc «en els pròxims dies». Segons fonts de La Moncloa, els líders del PSOE i de Cs estaven informats del que s’ha aprovat al Consell de Ministres.

Rajoy ha comparegut sense admetre preguntes dels periodistes després de presidir aquest Consell de Ministres extraordinari. Segons el president espanyol el requeriment busca aclarir la situació després de la «confusió generada pels esdeveniments que es van viure ahir al Parlament de Catalunya».

En concret, segons Rajoy, el requeriment busca que Puigdemont «confirmi si ha declarat la independència de Catalunya al marge de la confusió deliberada sobre la seva entrada en vigor». Ha assegurat que es tracta d’un requeriment «previ a qualsevol de les mesures que el govern espanyol pot adoptar a l’empara del 155» que pretén oferir als ciutadans la «claredat i seguretat que requereix una qüestió de tanta importància».

En aquest sentit, ha apuntat que amb el requeriment el govern espanyol «vol oferir certeses als espanyols, especialment als catalans, i evitar la confusió creada per la Generalitat».

La resposta marcarà els esdeveniments en els pròxims dies

Rajoy no ha aclarit un dels aspectes essencials d’aquest requeriment: el termini que dona a Puigdemont perquè el respongui. L’article 155 de la Constitució no estableix cap termini per a aquesta resposta, i per tant el deixa a criteri del govern espanyol.

En tot cas, seria un termini de dies, perquè segons Rajoy, «en la resposta que el president de la Generalitat doni a aquest requeriment es marcarà el futur dels esdeveniments en els pròxims dies».

«Si Puigdemont manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat institucional es posaria punt i final a un període d’inestabilitat, tensions i ruptura de la convivència», ha dit, perquè «és urgent posat punt i final a la situació que s’està vivint a Catalunya i cal que torni la tranquil·litat, seguretat i assossegament a la major brevetat possible».

Segons Rajoy, en aquesta resposta al requeriment Puigdemont «també té l’oportunitat d’atendre al clamor i peticions que des de tants àmbits se li han ha fet arribar per recuperar la convivència harmònica i la seguretat jurídica a Catalunya».

«Seguiré actuant com fins ara»

Rajoy ha volgut tancar el seu discurs prometent que seguirà actuant «com fins ara, amb prudència i responsabilitat, i tenint sempre present el benestar i l’interès general dels catalans i del conjunt dels espanyols».

El requeriment és el pas previ al 155

El requeriment anunciat per Rajoy és el pas previ necessari per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que estableix que si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, o actués de forma que «atempti greument contra l'interès general d'Espanya», previ requeriment al president de la Comunitat Autònoma, i en el cas de no ser atès amb majoria absoluta del Senat, el govern [espanyol] podrà adoptar «les mesures necessàries per a obligar a aquella al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció del mencionat interès general».

La Constitució no estableix termini

El primer pas és, doncs, que el Consell de Ministres es reuneixi i acordi enviar un requeriment a Puigdemont, tal com ha fet avui. La Carta Magna no estableix el termini que tindria el president per respondre, de manera que el govern espanyol té marge per determinar el que consideri oportú. De moment, La Moncloa manté en secret aquest aspecte, tot i que l’haurà d’incloure al requeriment que enviï a Puigdemont i que publicarà al BOE. És possible que Rajoy el doni a conèixer a la compareixença al Congrés que comença a les 16.00h.

Passos següents

Segons l’article 155 de la Constitució i el reglament del Senat, que és n es tramitaria l’aplicació d’aquest article, en cas que Rajoy no rebés cap comunicació del Govern o bé la resposta no fos satisfactòria, els ministres s'han de tornar a reunir per aprovar un informe que detalli ja les mesures que pensen aplicar a Catalunya.

Aquest document s'envia llavors a la Mesa del Senat, que tramita l'informe i el fa arribar a la Comissió general de les comunitats autònomes. Aquesta comissió ha d'enviar un segon requeriment a Puigdemont i se li demana que aporti tot un seguit de documentació o al·legacions en relacions a les mesures que el govern espanyol proposa prendre en aplicació del 155. També es dona l'opció al president de designar, si ho considera procedent, la persona que assumeixi la representació d'aquests efectes.

Un cop rebuda la resposta del president de la Generalitat, la comissió debat i sotmet a votació l'informe elaborat pel Consell de Ministres i també pot proposar «condicions o modificacions». El reglament del Senat tampoc estableix un termini per a aquests tràmits.

Aquest informe que surti de la Comissió general de les comunitats autònomes es debatrà, finalment, en el plenari del Senat. El reglament estableix que podran intervenir els portaveus de cada grup i que tindran dos torns d'intervenció d'un màxim de 20 minuts. L'aplicació del 155 s'hauria d'aprovar per majoria absoluta, com la que ja disposa el PP.

Segons els càlculs inicials del govern espanyol, tots aquests passos es podrien fer amb un màxim de cinc dies. Ara, però, insisteixen que poden arribar a aplicar aquest article (que mai abans s'ha fet servir en democràcia) en un termini menor.

tracking