Diari Més

Ensenyament

Alumnes d'Arquitectura creen 'la platja de Reus' a la plaça del pintor Fortuny

Estudiants de segon curs planten tovalloles, para-sols i flotadors al centre de la ciutat per treballar «la forma de les coses i el nostre comportament»

L'activitat va ocupar tot l'espai per propiciar que els qui creuaven s'hi acostessin.

Alumnes d'Arquitectura creen 'la platja de Reus' a la plaça del pintor FortunyCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quarantena d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la URV van inventar-se ahir a la plaça del pintor Fortuny la seva particular platja de Reus. Tovalloles, pilotes, galledes, flotadors, hamaques i para-sols a la gespa van ocupar sense cap problema aquesta porció del nucli històric durant gairebé una hora, en una peculiar acció que es repeteix anualment als estudis, i que està emmarcada en l’assignatura Projectes i Urbanisme de segon curs. L’objectiu, tal com explica el professor de la matèria, Arturo Frediani, no és cap altre que «treballar amb la forma de les coses, en aquest cas amb tot allò que portem a la platja, i també el nostre comportament, en un context diferent i que no té res a veure amb el que seria el més normal».

Els vianants que assisteixen a l’escena, «de seguida s’adonen del joc que hi ha i volen participar», afegeix Frediani, que diu que «l’èxit de l’operació està en la simpatia de la gent que hi passa: interpel·lar-los, aconseguir potser que s’apuntin, que riguin una estona amb nosaltres». Complicat, de fet, ahir, amb les temperatures que es mantenen encara força càlides i un indret prou plàcid, refusar la invitació dels alumnes que van irrompre festius al centre del municipi per desplegar-hi gairebé un ambient de vacances. I que captaven d’entrada l’atenció de vianants i conductors en un punt molt confluït cap a dos quarts d’onze del migdia.

La idea de la platja, la que s’ha materialitzat aquest 2017, havia resultat la guanyadora entre les diferents propostes que els alumnes presenten pensant en aquesta acció pública a l’inici de curs. Així, altres anys «recordo que vam tancar la plaça Mercadal amb portes, vam anar fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona per fer-hi alguna altra cosa, o a Tarragona vam realitzar accions simultànies al casc antic. Totes, sempre, en aquest mateix sentit simpàtic, continuant amb la mateixa línia».

Per sorpresa

«Nosaltres no demanem mai permís», bromeja el professor, que diu que «si de cas, demanem perdó, perquè ha de ser una sorpresa». Frediani concreta que «cap dels ajuntaments dels llocs on hem estat fent aquesta activitat mai no saben res abans que comenci l’esdeveniment». L’acció urbana «és un exercici de curs que es basa en fer alguna cosa a la ciutat per canviar el dia a dia normal deu seu funcionament: una situació nova que fa que la gent que es passeja per Reus hagi de reaccionar d’una forma distinta a com ho faria cada dia». Prendre part d’aquest fet ajuda els estudiants a percebre més fàcilment el paper dels espais i dels diferents conceptes vinculats a l’urbanisme i a l’arquitectura.

La platja improvisada ahir a la capital del Baix Camp un efímer escenari a la plaça del pintor Fortuny que més d’un agraïa, va assolir el repte que perseguien els alumnes. «Tothom ha vingut amb banyadors, amb crema solar, amb flotadors i para-sols, i es tractava de jugar i de passar-ho bé, d’implicar tothom», explica el professor, que valora molt positivament aquesta «experiència fresca per a l’inici de curs, per conèixer-nos nosaltres i conèixer el nostre entorn»

tracking