Diari Més

Com estar alerta per evitar el frau de la tonyina adulterada

Saber detectar el mal estat del producte és clau per evitar intoxicacions

La tonyina fresca té un color viu i vermellòs

Com estar alerta per evitar el frau de la tonyina adulteradaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea està investigant un frau alimentari que ha afectat ja a centenars de persones en diferents països. En concret a Catalunya, va afectar a vuit persones per una partida d'aquest peix en mal estat el passat mes de maig. El frau consisteix en vendre aquest peix blau actualment tan demandat com a aliment fresc quan no ha estat conservat segons com estipula la legislació europea.

La substància culpable que el producte estigui en mal estat té la histamina en quantitats elevades. Si no es conserva segons estipula la normativa, els bacteris responsables de la formació d'aquesta substància creixen de manera incontrolada. Els símptomes que es poden donar són cremor de gola, nàusees, diarrea, vòmits, cefalees o erupció cutània després d'ingerir l’aliment.

Per evitar aquesta intoxicació, es recomana observar bé l'estat del peix, que tant el color i la olor siguin apropiats. Estiguem alerta davant un color apagat i una olor forta i pudent. Tanmateix, la realitat és que, malauradament, s'utilitzen productes que serveixen per ressaltar el color vermell i que sembli més fresc i per dissimular la olor. Per això és important conèixer on es compra el producte, i fer-ho sempre en establiments de confiança. A més, el consumidor ha de mantenir la cadena de fred donat que a la temperatura de 20ºc la histamina es reprodueix ràpidament.

Es tracta d'un frau repetit donat que l'Agència de Consum Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) va retirar entre el 25 d'abril i 5 de maig diferents lots que no podien assegurar la seva salubritat. La OCU està treballant per aconseguir un major control i sancions als responsables dels fraus alimentaris.

tracking