Diari Més

Salut

Espanya cau 16 posicions en el rànquing mundial de salut

L'estudi crida l'atenció sobre els mals hàbits de salut dels espanyols com el consum d'alcohol, tabac o sucre

Un dels principals problemes és la obesitat infantil i els mals hàbits.

Espanya cau 16 posicions en el rànquing mundial de salutPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya segueix gaudint d'una de les més altes expectatives de vida al món però certs hàbits, com el consum d'alcohol, tabac o sucre, han relegat al país de manera fulminant del setè al lloc vint-i-tres delrànquingmundial de salut de Nacions Unides (ONU).

Així ho adverteix l'Estudi Global de la Càrrega de Malalties (GBD) 2016 publicat per 'TheLancet' i elaborat a partir de cinc estudis mundials realitzats per més de 2.500 col·laboradors de 130 països i que anualment informa de les causes de mortalitat, esperança de vida i expectatives de vida saludable.

«L'informe és una radiografia de l'estat de salut del món que recull l'evolució de cada país des de 1990 fins a l'actualitat», ha explicat el doctor Joan B. Soriano, professor associat de Medicina de l'Institut de Recerca HospitalUniversitariode la Princesa (IISP) i coautor d'aquestmacroinformeen el qual han participat tretze centres de recerca espanyols. Segons elGBD, el 2016, van morir a Espanya 208.900 homes i 209.600 dones.

Les principals causes de mortalitat -per ordre de magnitud- segueixen sent les malalties cardiovasculars, l'Alzheimer, el càncer de pulmó, els accidents vascular-cerebrals i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC).

A més, les principals causes de morbiditat a Espanya (anys viscuts però amb discapacitat) són els trastorns cervicals i de columna, les malalties cardiovasculars, l'Alzheimer, els trastorns d'òrgans sensorials (principalment sentit i vista) i el càncer de pulmó.

Mals hàbits

Però, al marge de les malalties que resten qualitat de vida, l'estudi crida l'atenció sobre els mals hàbits de salut dels espanyols que, com el consum d'alcohol o el tabaquisme, «ens ha fet baixar molts llocs al rànquing mundial dels Objectius de Desenvolupament Sostenible» fixats per l'ONU per 2030.

Al costat de l'alcohol i el tabac, el tercer factor que ha influït negativament sobre les dades d'Espanya és l'obesitat infantil. I és que, segons l'informe, a Espanya el 41,3% dels nens i nenes d'entre 6 i 9 anys té sobrepès o obesitat.

Augment de l'esperança de vida

L'estudi conclou que l'esperança de vida dels homes espanyols és de 80,3 anys, la qual cosa suposa un augment de 2,7 anys en l'últim decenni, mentre que l'esperança de vida de les dones arriba als 85,6 anys, 1,6 anys més que el 2006. Aquestes dades converteixen als espanyols en els més longeus del planeta, per darrere del Japó, França i Corea del Sud.

A més, segons l'informe, els homes espanyols viuran aproximadament 71,2 anys amb bona salut i les dones 74 anys, unes xifres que fan que Espanya superi a molts dels seus veïns europeus en aquest paràmetre, incloent-hi Itàlia, França i Alemanya.

En l'àmbit mundial, l'informe destaca que, en conjunt, el 2016 va ser l'any, per primera vegada en la història moderna, en el qual menys de 5 milions de nens menors de 5 anys van morir en un any, davant dels onze milions de morts registrats l'any 1990.

tracking