Diari Més

Rajoy demana al TC la suspensió de la llei i el decret del referèndum

Demana que es notifiqui al Govern i tots els alcaldes

Rajoy, en roda de premsa després del Consell de Ministres extroardinari.

Rajoy demana al TC la suspensió de la llei i el decret del referèndumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous la interposició davant del Tribunal Constitucional d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei del referèndum, així com la impugnació del decret de convocatòria de l’1-O, el decret d’ampliació de continguts i la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la Sindicatura Electoral. Els escrits demanen la nul·litat i suspensió de tots aquests acords, així com la notificació personal de la suspensió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a tot els seus consellers, als alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l’organització del referèndum i a tots els alcaldes de Catalunya. A més incorporen la petició de deducció de testimoni, és a dir una petició perquè el TC activi la via penal, contra el president de la Generalitat, tots els membres del seu govern i els membres de la Mesa del Parlament que van donar llum verda als acords.

En roda de premsa, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit el govern de Carles Puigdemont de la «força de la democràcia espanyola» i ha promès que farà «tot el necessari sense renunciar a res» per impedir el referèndum de l’1-O. També ha reclamat al Govern català que «no segueixi avançant» cap al referèndum i «abandoni l’escalada d’autoritarisme» perquè l’Estat de dret, ha dit, «no es plegarà a les seves il·legalitats». També ha recordat als ciutadans espanyols que no s’han de «desvincular» del que està passant a Catalunya, malgrat que poden «mantenir la confiança en les seves institucions» perquè «la democràcia respondrà» amb «fermesa, serenitat i dignitat». «El nostre Estat de dret pot semblar lent i a vegades tímid i desconcertat per la seva pluralitat», ha dit, «però tenim fortalesa».

El TC es reunirà aquesta tarda per analitzar els recursos del govern espanyol

Els magistrats del TC es tornaran a reunir aquesta tarda per debatre els recursos d'inconstitucionalitat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous des de la Moncloa per frenar els plans del Govern i el Parlament per posar urnes l'1-O.

Els dotze magistrats hauran d'estudiar les al·legacions del govern espanyol contra les darreres aprovacions del Parlament i el Govern per celebrar el referèndum. Segons l'article 161.2 de la Constitució, la impugnació per part del govern espanyol comporta la suspensió dels acords durant cinc mesos, fins que hi hagi sentència del TC.

Recusació tombada

A l'inici del ple, els magistrats han desestimat «del tot i per unanimitat» la petició de recusació contra tots els magistrats presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El TC la considera «impertinent i abusiva» i creu que està «de manera genèrica».

El lletrat de Forcadell, Agustí Carles, l'havia presentat de «manera preventiva» abans que el govern espanyol interposés un incident d'execució de sentència contra la presidenta i els membres de la Mesa que van permetre la tramitació de la Llei del referèndum.

tracking