Diari Més

Astronomia

Tornen els Perseids, la pluja d'estels fugaços més popular de l'any

La matinada del 12 al 13 d'agost serà el millor moment per veure les anomenades 'Llàgrimes de Sant Llorenç'

PEr poder arribar a veure-les , cal aclimatar la vista a la foscor una estona abans.

Tornen els Perseids, la pluja d'estels fugaços més popular de l'anyViquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Perseids són els estels fugaços més potents i populars de l'any, i la matinada del 12 al 13 d'agost és la millor per observar-les, malgrat la lluentor de la lluna: cal buscar un lloc fosc, sense obstacles com a edificis o arbres, i no cal usar instruments òptics que limitin el camp de visió.

Aquesta pluja d'estels també rep el nom popular de 'Llàgrimes de Sant Llorenç' per la proximitat del seu màxim d'activitat al 10 d'agost, dia de la festivitat del màrtir del mateix nom, i, si la meteorologia ho permet, es podrien arribar a observar en alguns moments dos meteors per minut.

Els Perseids perseidas són visibles des de tot l'hemisferi nord en ple estiu i, encara que el seu màxim d'activitat tindrà lloc en les nits de l'11 al 13 d'agost, sobretot la del 12, van començar a veure's al voltant del 23 de juliol i acaben cap al 22 d'agost.

Les pluges d'estels es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els estels en la seva òrbita al voltant del Sol entren en l'atmosfera de la Terra i es volatilizan produint un efecte lluminós: els meteors.

Aquests fenòmens es poden preveure amb antelació, ja que tots els anys la Terra en el seu camí al voltant del Sol travessa la trajectòria de diversos estels, en aquest cas el 109P/Swift-Tuttle.

Cada any a principis d'agost el nostre planeta creua l'òrbita d'aquest cometa, que va passar prop del Sol per última vegada en 1992, explica al seu web l'Institut Geogràfic Nacional, que assenyala que la seva òrbita està plena de partícules petites.

La majoria són tan petites com un gra de sorra i quan es creuen amb el nostre planeta impacten contra l'atmosfera a una velocitat de més de 210.000 quilòmetres per hora, equivalent a recórrer Espanya de nord a sud en menys de vint segons, informa per la seva banda l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA).

El xoc produeix, en aquests fragments, un augment de temperatura de fins a cinc mil graus en una fracció de segon, la qual cosa fa que es desintegrin i emetin un centelleig de llum que rep el nom de meteor o estel fugaç (les partícules més grans poden produir estels fugaços molt més brillants que reben el nom de bòlids).

Encara que aquest any la lluna interferirà en la seva observació, planetaris, complexos astronòmics i empreses organitzen aquests dies activitats per tractar de 'caçar' els Perseids que, encara que semblen venir de la constel·lació de Perseu (d'aquí el seu nom), es poden veure en qualsevol part del cel.

El portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, emetran en directe la pluja d'estels des de l'Observatori del Teide (Tenerife) i el Parc Astronòmic del Montsec (Lleida).

El Centre Extremeny de Tecnologies Avançades, el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i l'Institut d'Astrofísica de Canàries col·laboraran en la distribució d'aquesta retransmissió.

tracking