Diari Més

Societat

Recomanen augmentar l'alletament matern per salvar més vides de nens

Conclusions d'un estudi elaborat per l'OMS, Unicef i l'ONG Global Breastfeeding Collective

L'alletament matern no tan sols beneficia els nadons, sinó també a les pares.

Recomanen augmentar l'alletament matern per salvar més vides de nensPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si s’aconseguís que el 50 per cent dels nounats es nodrissin exclusivament fins els sis mesos de la llet materna, es podria salvar la vida a 823.000 nens i a 20.000 dones cada any, i es podrien estalviar més de 300.000 milions de dòlars anuals, segons diverses institucions internacionals.

Aquestes són algunes de les conclusions incloses en un estudi efectuat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Unicef i l’ONG Global Breastfeeding Collective, que es va presentar en començar la Setmana Mundial sobre Lactància Materna.

L’informe reconeix que cap país al món no compleix els estàndards recomanats per l’OMS i l’Unicef sobre lactància materna, i que només alguns ho fan de forma parcial.

La principal recomanació és que els nounats s’alimentin exclusivament de llet materna fins els sis mesos.

L’informe revela que de 194 nacions estudiades, només 23 tenen taxes de lactància exclusiva fins els sis mesos de més d’un 60 % i que només el 40 % dels nens de 24 setmanes alleten de forma exclusiva.

El 2012 es va establir l’objectiu que abans de 2025 el 50 % dels nens de menys de sis mesos s’alimentin exclusivament amb la llet de la seva mare.

Per a això és necessària una inversió de 4,70 dòlars per nounat, segons l’estudi, que revela que, si l’objectiu s’aconseguís, es podria salvar la vida anualment a 823.000 nens de menys de cinc anys i de 20.000 dones.

Addicionalment, es podria estalviar fins 300.000 milions de dòlars gràcies a la reducció de la despesa sanitària, perquè el nivell de malalties cauria i creixeria la productivitat.

«La lactància materna és una de les inversions més efectives que existeixen. Incrementa la salut de les mares i dels nens de forma clara, per la qual cosa es redueix dràsticament la despesa sanitària perquè creixen nens sans que contribuiran al desenvolupament del país», va afirmar en una teleconferència la directora executiva de l’ONG 1000 dies, Lucy Sullivan, que va participar en l’informe.

«Hi ha centenars d’estudis que demostren i confirmen la causalitat directa entre la lactància materna i la salut de mares i nens», va afirmar al seu torn l’expert en Nutrició, Salut i Desenvolupament de l’OMS, Laurence Grummer-Strawn.

Així, l’estudi indica que la lactància podria evitar fins 20.000 casos de morts per càncer de mama.

A més, recorda que la lactància materna està relacionada amb un augment d’entre 3 i 4 punts en el coeficient intel·lectual i que redueix el risc de contreure malalties no transmissibles, a més de rebaixar el risc d’obesitat.

Específicament, l’estudi subratlla que gairebé la meitat dels casos de diarrea i un terç de les infeccions respiratòries serien evitades si augmentessin els índexs de lactància als països de baixos i mitjans ingressos.

La diarrea i la pneumònia són les dos principals causa de mort entre els menors de cinc anys.

No obstant això milions de dones al món no alleten perquè són influïdes per la publicitat que fan les empreses alimentàries dels seus productes de llet de substitució.

«Milions de dones al món són enganyades pels productes de llet de substitució, anomenats formula», va assegurar l’assessora sènior per a Nutrició de Nens i Joves a l’Unicef, France Begin.

És per això que l’informe insta als països a aplicar el Codi de Comercialització de Succedanis de la Llet Materna que l’Assemblea Mundial de la Salut va adoptar el 1981 i que fins la data només implementen efectivament 39 dels 194 països membres.

Aquest advoca per donar prioritat a la prevenció de la malnutrició en els lactants i en els nens de poca edat mitjançant el suport i la promoció de la lactància natural, mesures legislatives i socials que facilitin a les treballadores la lactància natural, i la regulació de la promoció indeguda de la venda d’aliments infantils que puguin utilitzar-se en lloc de la llet materna.

L’informe advoca a més perquè les nacions apliquin la recomanació de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i atorguin llicències de maternitat de 18 setmanes amb 100 % del salari a totes les dones per promoure la lactància materna.

Addicionalment insta a les empreses a crear espais perquè les dones que el desitgin puguin extreure’s la llet que posteriorment donaran als seus fills al retrtobar-se amb ells en acabar la jornada laboral.

tracking