Diari Més

Policial

Detenen cinc alumnes per 'hackejar' un institut de Pontevedra

Investiguen uns altres nou estudiants del centre i una professora de classes particulars

La Guàrdia Civil va localitzar elsordinadors que havien estat 'intervinguts' pels alumnes.

Detenen cinc alumnes per 'hackejar' un institut de PontevedraGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc alumnes detinguts, dos d’ells menors d’edat, i deu persones més investigades és el resultat provisional de les investigacions dutes a terme per la Guàrdia Civil per aclarir les circumstàncies i depurar responsabilitats en el «hackeig» massiu dels comptes de correu electrònics corporatius dels professors de l’IES Manuel García Barros de la localitat d’A Estrada, a Pontevedra, segons que ha informat aquest dijous la mateixa Guàrdia Civil.

Les investigacions, dutes a terme per l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Lalín en el marc de l’operació Captor, es van iniciar a mitjans del mes de maig passat quan es té coneixement i denuncia de què una important quantitat de professors del centre estaven rebent avisos d’accessos als seus comptes corporatius de correu electrònic, des d’altres equips informàtics no autoritzats.

Una vegada descartada la possibilitat que les contrasenyes dels correus afectats poguessin haver quedat memoritzades als equips de les aules, la Guàrdia Civil va procedir a efectuar una anàlisi detallada de tots els ordinadors i es va poder comprovar que els equips de primer i segon de Batxillerat, quart d’ESO i aules informàtiques, tenien instal·lat un software il·legal que s’encarregava de registrar les pulsacions que es realitzaven en el teclat, generant i memoritzant un fitxer de text amb tot el contingut. D’aquesta forma, els artífexs de la idea van aconseguir les contrasenyes dels comptes dels correus electrònics corporatius de, almenys, 27 professors del centre, d’on van sostreure tota mena de documentació, informació i arxius, fonamentalment els exàmens que, a priori, era l’objectiu que perseguien.

A continuació, es van esbrinar els números IP que identifiquen els equips a través dels quals es van accedir als comptes corporatius dels professors i als ordinadors de les aules virtuals, els usuaris, una vegada identificats, de les quals van resultar ser alumnes del centre educatiu.

La investigació acaba que l’objectiu i la finalitat que perseguien amb l’accés als correus dels professors no era cap altra que la d’aconseguir els exàmens del major nombre possible d’assignatures. Per a això van constituir un grup perfectament organitzat, jerarquitzat i amb les missions perfectament distribuïdes.

Valorant les diferents responsabilitats que tenien dins del grup i el seu grau de participació, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de cinc joves, dos d’ells menors d’edat (17 anys), que són els principals responsables de l’organització i els encarregats de recopilar les contrasenyes, accedir als correus i sostreure els exàmens. Amb diferent nivell de responsabilitat van ser identificats i posteriorment investigades 10 persones: 9 són alumnes de l’institut, en edats compreses entre els 17 i els 18 anys, i la desena és una veïna d’A Estrada que es dedica a impartir classes particulars de reforç a la mateixa localitat.

Aquest segon grup d’investigats eren els encarregats de la distribució dels exàmens a través de les xarxes socials, fonamentalment per mitjà de tres grups de WhatsApp. A tots ells, detinguts i investigats, l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Lalín, que va portar la investigació, els atribueix la presumpta comissió d’un delicte de pertinença a grup criminal, revelació de secrets i contra la intimitat i dos delictes d’estafa, aquests últims a causa que es va poder demostrar que van realitzar dos compres a través d’Internet, per valor d’uns 400 euros, utilitzant el número de compte d’una targeta bancària, que van obtenir al correu d’un dels professors afectats. Les diligències instruïdes es van entregar al Jutjat d’Instrucció número 2 d’A Estrada i a la Fiscalia de Menors de Pontevedra.

tracking