Diari Més

Europa inclou el Bisfenol A com una substància «altament preocupant»

Aquest compost s’utilitza per fabricar plàstics, així com resines presents en llaunes de conserves, empastaments dentals i altres estris quotidians

El Bisfenol A s'utilitza per fabricar plàstics.

Europa inclou el Bisfenol A com una substància «altament preocupant»GTRES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea de Substàncies i Barreges Químiques (ECHA) ha inclòs el Bisfenol A (BPA), un compost que es fa servir en la fabricació de plàstics, en una llista de químics «altament preocupants a causa de les seues propietats d’alteració del sistema endocrí, que causen greus efectes en la salut humana», segons va expressar en un comunicat fet públic divendres passat.

El Comitè dels Estats membres d’aquesta agència europea, que es va reunir la setmana passada a Hèlsinki, ha decidit donar suport per unanimitat a la proposta de França, que identificava el Bisfenol A com un disruptor endocrí amb seriosos efectes probables per a la salut humana, a un «nivell equivalent a què es refereix als efectes cancerígens, mutagènics i tòxics per a la reproducció».

Aquesta substància ja estava inclosa en la llista de candidats de productes preocupants per les seves propietats tòxiques per a la reproducció. Diversos estudis científics afirmen que aquest disruptor endocrí bloqueja o interfereix en les accions de les hormones, concretament dels estrògens, i ho consideren un factor de risc associat a diverses malalties, com l’obesitat i la diabetis, i alguns tipus de càncer.

L’any passat, una investigació internacional en què participava la Universitat d’Alacant (UA) i la Miguel Hernández (UMH) d’Elx també suggeria la relació entre el Bisfenol A amb el desenvolupament de la diabetis tipus 2.

Aquest polèmic compost és utilitzat per fabricar plàstics, així com resines presents en llaunes de conserves, empastaments dentals i altres estris d’ús quotidià. A Europa ja no es fa servir per fabricar envasos plàstics com els biberons o botelles d’aigua.

Per minimitzar l’exposició al Bisfenol A, des de la Universitat d’Alacant recomanaven evitar el consum d’aliments i begudes envasats en plàstics: «Un primer pas és tornar a utilitzar els envasos de vidre i no incloure en la nostra dieta menjada precuinada que directament, amb l’envàs, s’escalfa al microones».

tracking