Diari Més

Oci

El 'metro' de les calçades de l'Antiga Roma

Un estudiant nord-americà d'estadística elabora un mapa en format de plànol modern de les principals vies romanes

El 'metro' romà

El 'metro' de les calçades de l'Antiga RomaAlexandr 'Sasha' Trubetskoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es tracta d'un exercici dedissenyi d'aplicació de dades històriques, però el seuresultat és molt divertit. Totes les principals línies de comunicació de l'antiga Roma com si es tractés d'un plànol del metro de bona part d'Europa.

És obrad'Alexandr'Sasha'Trubetskoy, un estudiant de segon any a la Universitat de Chicago especialitzat en estadística. La seva gran passió, però, són els mapes i la geografia. La seva obra, com ell mateix diu, de vegades es converteix en popular i li permet aconseguir alguns ingressos. De fet, el mapa del 'metro romà' es pot adquirir també en format pòster. L'enllaç per a fer-ho es troba a la pàgina on l'autor explica l'elaboració del projecte: AQUÍ

Com el mateix autor explica, en el plànol apareixen reflectides les principals vies de comunicació romanes, com per exemple la Via Augusta, quepassavaperTarracoi que arribavafins alsud de lapenínsula Ibèrica. Amb tot, el jove estudiant també reconeix que s'ha pres algunes llicències en aquelles vies que no tenien un nom conegut o establert.

Sigui com sigui, es tracta d'unresultat atractiu en el qual, a més de la Via Augusta, es pot veure la ViaTarraconensis, corresponent en aquest cas a la calçada que unia Tàrraco ambCaesaraugusta(Saragossa) iPompaelo(Pamplona), tot i que en realitat arribava fins a Astorga.

tracking