Diari Més

Exploració

La NASA llançarà el 2018 una missió per 'tocar' el Sol

La sonda Parker serà l’instrument humà que més s'aproparà a l’estrella del nostre sistema planetari

Detall d'una maqueta de la sonda al centre d'investigació William Eckhardt de la Universitat de Chicago.

El 2018 es llençarà la primera sonda que travessarà l'atmosfera del Sol.TANNEN MAURY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Aeroespacial dels EUA (NASA) ha anunciat el llançament el 2018 de la sonda Parker, que s’atansarà més que cap altre instrument al Sol, tocarà la seva corona i realitzarà mesuraments en una regió de temperatures extremes mai no explorada directament.

La NASA ha explicat que la sonda Parker, batejada així en honor a Eugene Parker, l’astrofísic que va desenvolupar la teoria dels vents solars supersònics, s’atansarà a 6 milions de quilòmetres de la superfície solar a una velocitat que assolirà els 200 quilòmetres per segon.

Per primera vegada una missió gosarà endinsar-se a la corona solar, una regió plena de misteris, que assoleix temperatures molt superiors a la superfície de l’'astre rei', i que continua amagant secrets que només la teoria astrofísica s’ha atrevit a respondre, com l’acceleració dels vents solars.

Parker, present a l’anunci realitzat des de la Universitat de Chicago, va subratllar que aquesta missió és una fita «heroica» que fins fa poc era impensable, a causa de les massives quantitats de radiació, temperatures i velocitats a què es veurà sotmès el delicat equip de mesurament.

Thomas Zurbuchen, cap de missions de la NASA, va ressaltar que en honor a Parker, les teories del qual des de 1958 han estat la base per a l’estudi del comportament del Sol, l’agència ha batejat per primera vegada una missió amb el nom d’un científic viu.

Llançar una sonda que s’atansi al sol és una empresa complicada, ja que la nau s’haurà d’accelerar el màxim possible per escapar-se de la velocitat orbital de la Terra, el que requerirà l’ús d’un coet Delta IV Heavy, el més potent en servei, i la inclusió d’un tercera fase de propulsió.

A més, la sonda haurà de realitzar una complicada combinació d’òrbites a prop de Venus durant set anys per atansar-se el més possible al sol i travessar una àrea de l’astre que és només visible durant eclipsis totals.

«Simplement, fins ara, els materials perquè aquesta missió fos possible no existien», va assenyalar Nicola Fox, del Laboratori de Física Aplicada de la universitat Johns Hopkins, responsable de desenvolupar part dels components de la sonda.

Diverses sondes llançades des dels anys seixanta han confirmat les teories sobre el camp magnètic del Sol, l’existència de vents solars i han permès observar el comportament de la corona solar, que assoleix temperatures més altes que la superfície solar, una cosa que els científics no entenen del tot.

La sonda Parker transitarà set vegades més a prop del Sol que cap altre enginy humà i amb un conjunt d’instruments mesurarà camps electromagnètics, els vents solars i l’estructura del plasma extremadament calent que envolta el sol.

Els científics han aconseguit desenvolupar un escut tèrmic de carboni per a la sonda que podrà protegir els instruments de mesurament, que operen a temperatures similars a les de la Terra en un entorn de temperatures superiors als 1.300 graus centígrads.

La NASA, en col·laboració amb la Universidad John Hopkins, encara treballa en el desenvolupament dels últims components de la sonda, entre ells panells solars que quedin ocults quan s’atansin massa al sol.

La finestra perquè el llançament sigui exitós i permeti obtenir l’òrbita adequada s’obrirà durant 20 dies el juliol de 2018, quan s’espera que el coet Delta IV s’enlairi per dur a terme un projecte pressupostat en 1.500 milions de dòlars (1.344 milions d’euros).

L’estudi del Sol i els vents solars és de vital importància per establir sistemes d’alerta primerenca a tempestes solars capaces d’interrompre sistema de satèl·lits o fins i tot provocar apagades.

tracking