Diari Més

A la xarxa

L'aplicació que mostra Catalunya fa 60 anys afegeix fotografies històriques

Les fotografies només estan associades al municipi, l'ICGC vol que els usuaris fomentin el desenvolupament d'aquesta eina

Aquesta aplicació permet fer una comparativa entre la situació actual d'un territori i els anys compresos entre 1945 i 1956.

L'aplicació que mostra Catalunya fa 60 anys afegeix fotografies històriquesInternet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aplicació 'L'ull del temps' desenvolupada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha evolucionat i ha inserit a l'aplicació un conjunt de fotografies històriques associades a cada municipi procedents dels diversos fons de la seva Cartoteca digital. Aquesta aplicació permet fer una comparativa entre la situació actual d'un territori i els anys compresos entre 1945 i 1956.

'L'ull del temps' mostra la cartografia actual de qualsevol punt de Catalunya i, en moure el cursor sobre la pantalla, la imatge es transforma en una en blanc i negre que mostra aquell mateix indret en la data escollida. Es pot visitar la versió web fent clic al següent enllaç. La versió per a mòbils permet fer zoom sobre l'àrea, activar la localització de l'usuari, canviar entre la capa actual i la històrica i compartir la imatge obtinguda a les xarxes socials.

L'eina es basa en els volsfotogramètricsque va realitzar la Força Aèria dels Estats Units els anys 1945 i 1956, cedides pel Ministeri de Defensa, mentre que la cartografia actual és un producte de l'ICGC.

L'actualització de l'aplicatiuafegeix una barra inferior que conté fotografies dels diferents municipis. L'usuari pot veure l'anyen quèes va fer la fotografia i l'enllaç corresponent a la Cartoteca. Les fotografies nomésestanassociades al municipi, l'ICGCvol que els usuaris fomentin el desenvolupament d'aquesta eina, ajudant a concretar el posicionament exacte de les fotografies, o filtrant possibles errors que es puguin trobar. Una vegada maximitzada la fotografia, apareix un enllaç (informació i comentaris) on fer les aportacions.

L'objectiu de l'ICGCés facilitar l'accés als fons històrics dels quals és dipositari i també enriquir-los amb el coneixement de la ciutadania. Els fonsdels qualss'han extret les imatges per a 'L'ull del temps' són els següents: Gaspar (1929),Cuyàs(segle XX),SACE(1960-1986), Pau Vila (1890-1974),Reparaz(1920-1951),LeonorFerrer (1890-1940),SMC(1910-1933),Polux(1970) iBarrie(1914-1916).

tracking