Diari Més

Societat

Espanya es planteja la regulació de la baixa menstrual

El doctor Carmona assegura que «la societat hauria d'acceptar que una dona que no vagi a treballar no és perquè tingui 'cuento', és perquè està malalta»

Un dels grans problemes de l'Estat és la falta d'estadístiques fiables pel que fa al nombre de dones que pateixen dismenorrea.

Espanya es planteja la regulació de la baixa menstrualPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa unes setmanes Itàlia va anunciar que podria convertir-se en el primer país occidental en regular un permís laboral remunerat de tres dies per les treballadores que pateixen dolor intens quan menstruen. Aquesta regulació vindria de la mà d'un aval mèdic que, com algunes empreses pioneres en la causa, han realitzat en altres països com Japó, Corea del Sud oIndonesia.

A l'Estat Espanyol els partits polítics tenendubtes respecteaquesta iniciativa, alguns opinen que podria frenar la inserció de la dona al món laboral. Les associacions d'afectades per dismenorrea (menstruació dolorosa) consideren que la primera mesura que s'hauria de prendre respecte a aquesta problemàtica, és la de millorar l'atenció mèdica per aquestes pacients.

Un dels grans problemes de l'Estat és la falta d'estadístiques fiables pel que fa al nombre de dones que pateixen dismenorrea. Tampoc existeixen dades relacionades amb el nombre de dones que necessiten periòdicament aquest tipus de baixa laboral. És per això que el doctor de l'Hospital Clínic,FranciscoCarmona, calcula que les afectades per aquesta malaltia perden unes 11 hores setmanals de feina, ja que no rendeixen igual quan pateixen aquests dolors. El doctor Carmona és partidari de la regulació i assegura que «la societat hauria d'acceptar que una dona que no vagi a treballar no és perquè tingui 'cuento', és perquè està malalta».

La coordinadora de la dona de la societat de metges d'atenció primària (Semergen),AnaRosa Jurado, opina que el debat hauria d'existir i recorda que l'aval científic limitaria i justificaria la incapacitat.

Reaccions polítiques

El Partit Popular, en paraules deJavierMaroto, ha manifestat que s'hauria de fixar prèviament quin és el concepte de 'menstruació dolorosa' i després s'hauria d'arribar «a un acord entre agents socials i empresaris per tal que, en cap cas, pogués ser una mesura que perjudiqui laboralment al col·lectiu femení». Per altra banda, la portaveu d'igualtat de Ciutadans,PatriciaReyes, assegura que «no tenim cap postura definida, es tracta de quelcom que s'ha d'analitzar, si la dona està incapacitada per treballar, se li ha de reconèixer aquest dret,peròsense minvar el dret de totes».ÁngelaRodríguez de Podemos tem que el permís esdevingui en un «obstacle més» per a les treballadores, però apostaper les anàlisisde la problemàtica per tal de plantejar «la millor solució,com més aviat millor». Els socialistes també es mostren interessats en aquesta proposta iestanoberts a estudiar l'articulació d'aquest permís.

tracking