Diari Més

Societat

Facebook pagarà una multa milionària per mentir en la compra de WhattsApp

Facebook va proporcionar informació «incorrecta o enganyosa» durant la investigació que va obrir el 2014 a l’adquisició de WhatsApp, segons la Comissió Europea

Un usuari consulta la xarxa social Facebook des del seu mòbil.

Facebook pagarà una multa milionària per mentir en la compra de WhattsAppCLIPSET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) ha imposat avui una multa de 110 milions d’euros a Facebook per proporcionar informació «incorrecta o enganyosa» durant la investigació que va obrir el 2014 per l’adquisició de l’aplicació mòbil de missatgeria WhatsApp.

La decisió, que no incideix en l’autorització de l’operació d’adquisició, es refereix al fet que Facebook assegurés en aquell moment que no es podien vincular els perfils de WhatsApp amb els dels seus usuaris, una possibilitat que va incloure en canviar la seua política de privacitat dos anys després, l’agost de 2016.

«En altres paraules, va ser exactament el que Facebook va dir que no es podia fer. I resulta que els empleats de Facebook sabien que això era possible el 2014», ha afirmat la comissària de Competència, Margrethe Vestager, sobre el cas, en un discurs avui a Budapest.

L’Executiu comunitari al·lega que Facebook ha comès dos infraccions diferents en aportar informació «inexacta i enganyosa», d’una banda, al formulari de notificació de la concentració i, per un altre, en la resposta a una petició d’informació per part de la Comissió

Quan Facebook va notificar l’adquisició, va assegurar que no podia establir de manera fiable una connexió de dades entre els comptes dels usuaris de Facebook i els de WhatsApp, en resposta a una sol·licitud d’informació per part de la CE.

Tanmateix, l’agost de 2016, WhatsApp va anunciar una actualització de les seues condicions i de la seva política de privacitat que incloïa la possibilitat d’associar números de telèfon dels usuaris de WhatsApp als seus perfils de Facebook.

La CE va exposar llavors la seva preocupació i va identificar que, contràriament al que havia declarat Facebook el 2014, la possibilitat tècnica de connectar les identitats dels usuaris en ambdues aplicacions ja existia i que els empleats de la xarxa social estaven al corrent de la mateixa.

«La Comissió considera que aquestes infraccions són greus ja que li han impedit de tenir totes les informacions necessàries de compliment de la seva tasca lligada a l’apreciació de l’operació», va afegir l’Executiu en un comunicat.

La comissària va assegurar que Facebook, que«va admetre que havia infringit les normes», «va cooperar» en la investigació.

«Gràcies a aquesta cooperació, la multa és més baixa de la qual cosa podia haver estat», va afegir la comissària, qui si bé va assegurar que la decisió «no afecta a l’aprovació de l’adquisició», és «inacceptable» rebre informació «falsa o enganyosa».

La companyia, que no té intenció de recórrer la decisió, va afirmar a través d’un comunicat que «l’anunci d’avui posa fi a aquest assumpte».

Un portaveu de la xarxa social va afirmar que l’empresa va actuar «de bona fe» i va assegurar «errors» no van ser «intencionats», així com que va provar de «proporcionar informació precisa en cada moment».

«Hem actuat de bona fe des del principi de les nostres interaccions amb la CE i hem tractat de proporcionar informació precisa en cada moment», va afirmar el portaveu a través d’un comunicat difós als mitjans.

I va afegir que «els errors» comesos el 2014 a les sol·licituds enviades a la CE «no van ser intencionats» i que «la CE ha confirmat que no van afectar el resultat de l’avaluació de l’adquisició».

El reglament de la UE sobre les concentracions obliga a l’empreses sotmeses a investigació a donar les informacions «exactes», el que és «indispensable», segons la CE, perquè aquesta pugui examinar aquestes operacions de manera «eficaç».

Es tracta de la primera vegada que la CE adopta la decisió de multar una empresa per proporcionar informació inexacta o enganyosa des de l’entrada en vigor d’aquest reglament, el 2004.

tracking