Diari Més

Societat

Resolt al 100% el problema informàtic als CAPs de l'ICS

L'avaria ha estat generalitzada i s'ha produït de bon matí a causa d'un tall de llum a l'edifici corporatiu de l'Institut Català de la Salut

El taulell d'atenció al públic del CAP Sant Joan de Vilanova i la Geltrú.

Resolt en un 90% el problema informàtic Dels ordinadors dels CAPs de l'ICSACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El problema informàtic que afectava aquest dilluns els ordinadors dels centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut ja s'ha resolt al 100%, segons ha confirmat el Departament de Salut. «Des de les 14 hores ja es pot treballar amb normalitat a tots els serveis d’atenció primària. A més, també funciona correctament el sistema de programació de visites i la recepta electrònica», ha detallat Salut en un comunicat. L'avaria s'ha produït de bon matí a causa d'un tall de llum a l'edifici corporatiu de l'ICS i «en cap cas» ha tingut relació amb el ciberatac massiu de divendres. Salut ha informat que la incidència era generalitzada a tots els centres d'atenció primària del territori i afectava especialment la programació de visites i la recepta electrònica, però ha assegurat que la cobertura del servei assistencial ha estat garantida. En aquest sentit, els professionals de l’atenció primària han pogut atendre les consultes, tant programades com urgents, segons Salut.

El Departament ha puntualitzat també que hi ha hagut una incidència en el sistema de comunicacions de l’Hospital Vall d’Hebron, però que ja ha estat resolta a mig matí. En un dels CAP afectats, el centre Sant Joan de Vilanova i la Geltrú, la directora Ester Chirveches ha relatat que han detectat els primers problemes informàtics a les 8 h, quan han rebut els primers pacients. Des d'aleshores i fins passades les 13 h, els metges i infermeres no han pogut accedir a consultar els historials dels pacients o resultats de proves, així com tampoc han pogut tramitar baixes laborals.

Els problemes no només eren dins les consultes, sinó que es repetien al taulell d'administració, on el personal que atenia els pacients no podia facilitar noves hores de visita ni programar derivacions als especialistes. «Hi ha hagut moments de pressió i queixes», ha explicat Chirveches, que ha lamentat que els pacients rondinaven per la lentitud de les consultes degut a motius informàtics «la solució dels quals no estava a l'abast dels metges».

En tots els casos, la doctora ha garantit que la part assistencial de les consultes dels pacients s'ha pogut oferir sense complicacions, ja que la incidència s'ha centrat en la burocràcia. És per això que bona part dels pacients que no han pogut recollir proves o programar futures visites hauran de tornar demà dimarts. També al CAP de Banyoles la caiguda del sistema informàtic s'ha produït pels volts de les nou del matí. Les gestions que requerien consultar dades d'altres centres, com ara resultats d'analítiques o fer derivacions de pacients, no es podien fer. Des del centre, s'ha decidir avançar les visites a domicili que hi havia programades del dia, que normalment es fan cap al migdia. Poc després de la una, el sistema ha tornat a funcionar.

tracking