Diari Més

Societat

Morir-se a Tarragona pot costar fins a 5.300 euros

Són dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)

Barcelona es la província més cara respecte el preu de la mort.

Morir-se a Tarragona pot costar fins a 5.300 eurosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Morir-se a Espanya surt pel cap baix per uns 2.200 euros, però per aconseguir aquest preu cal morir-se a Conca, perquè si toca dir adéu a Vigo o a Barcelona la factura se'n va per damunt dels 5.000 euros. El Congrés dels Diputats acaba de donar el primer pas per solucionar aquests desfasaments.

El diputat del PDeCAT Ferran Bel va defensar fa unes setmanes a la Comissió d'Hisenda de la Cambra una proposició no de llei per rebaixar al 10% l'IVA dels serveis funeraris, situat en el 21% des de 2012. La iniciativa va ser aprovada amb el PP com a únic grup en contra.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va redactar el 2013 un breu però exhaustiu informe en el qual precisava quant costaven els serveis funeraris a les capitals de província. En el cas de Catalunya, dues d’elles figuren en aquesta llista. Tarragona, on morir-se té un preu que ronda els 5.323 euros, i Barcelona, la més cara d’Espanya amb un preu de més de 6.400 euros. La província tarragonina és, doncs, la segona de les províncies espanyoles on el cost de la mort és més elevat.

Evidentment, els preus resulten més assequibles si apareix per mig una assegurança de decessos, però no tots els espanyols disposen d'ell; de fet, d'acord amb la patronal de les asseguradores, UNESPA, el 44% dels ciutadans l'han signat.

La reforma que proposa Ferran Bel de rebaixar l’IVA al 10% faria baixar, notablement, el cost de morir-se. Amb aquesta nova xifra de l’impost, els ciutadans estalviarien entre 300 i 550 euros a l’hora d’haver de costejar tot el que comporta la mort.

tracking