Diari Més

Ensenyament

Volen denunciar Ensenyament per «no garantir l'accés dels alumnes sords a l'educació»

La iniciativa és de tres plataformes que lluiten per normalitzar la situació dels nens sords a la societat

Imatge d'una visita de l'escola Tres Pins de Barcelona, on s'ensenya de manera bilingüe, entre llengua oral i llengua de signes.

Volen denunciar Ensenyament per «no garantir l'accés dels alumnes sords a l'educació»20 minutos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Volem Signar i Escoltar, l'Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya i la Federació de Persones Sordes de Catalunya han anunciat aquest dijous que estudien denunciar al departament d'Ensenyament per no complir la llei de la Llengua dels Signes de Catalunya. Les tres associacions han assegurat aquesta tarda en roda de premsa que preparen una demanda per la via dels contenciós administratiu contra el departament, que recolzarien un centenar de famílies, per no garantir un accés complet a l'educació dels alumnes amb sordesa.

La portaveu de la plataforma Volem Signar i Escoltar, Marian González, ha explicat que les associacions han fet arribar una carta a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i a la Sotsdirectora General d'Ordenació i Atenció a la Diversitat del departament d'Ensenyament, Mercè Esteve, per instar-los a complir amb les seves demandes.

L'advocada que representa a les associacions, Alba Santiago, de Vosseler Advocats, ha assegurat que les plataformes ja van presentar una reclamació en el registre oficial fa un any, de la qual no han obtingut resposta i que ha quedat denegada per silenci administratiu. «La nostra voluntat sempre ha estat la de no entrar en la via judicial, perquè és un procés que implica un temps que els joves sords no tenen», ha lamentat Santiago.

Els principals problemes als quals s'enfronten els alumnes sords, segons González, són no tenir accés complet a l'educació i a la informació que es dóna a les aules dels centres ordinaris, on aprenen la gran majoria d'estudiants amb aquesta discapacitat. «Això posa en perill el desenvolupament cognitiu i acadèmic dels nens», ha lamentat González, que ha explicat que a Catalunya només hi ha un centre de primària i un institut on s'ensenyi de manera bilingüe, entre llengua oral i llengua de signes, i tots dos estan a Barcelona.

Segons la legislació catalana, les famílies de nens amb sordesa han de poder accedir a tots els recursos que considerin necessaris per al desenvolupament acadèmic de l'alumne, recursos que inclouen intèrprets que tradueixin la informació oral al nen. González ha subratllat que, encara que molts alumnes tenen accés a classes de logopèdia o lectura labial, també tenen el dret d'utilitzar un intèrpret, atès que «l'única manera que els nens rebin el 100% de la informació» és a través de la llengua de signes.

El president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Antonio Martínez, ha afirmat que «quan un alumne sord demana recursos, l'administració li ha de donar». Martínez també ha destacat que els recursos han de ser accessibles en tots els punts del territori català, i ha criticat que alumnes de Lleida,Tarragonao Girona tinguin més dificultats a l'hora d'accedir-hi.

Les plataformes han anunciat que, si no obtenen resposta del departament en les pròximes setmanes, tiraran endavant la via legal i posaran la denúncia «en dos o tres mesos, com a molt», segons Santiago. Segons dades de la plataforma Volem Signar i Escoltar, dels 1.850 nens sords que hi ha a Catalunya, compresos entre educació infantil i l'ESO, només 100 tenen accés a un ensenyament bilingüe, és a dir, amb intèrpret.

tracking