Diari Més

Societat

Dos anys de presó per al jove acusat de justificar la violència masclista a Twitter

L’Audiència Nacional ha condemnat Berenguer Jordi Moya perquè les 'bromes' són «impossibles» de sostenir i «traspuen discriminació cap a la dona»

L'acusat durant el judici celebrat a l'Audiència Nacional.

Dos anys de presó per al jove acusat de justificar la violència masclista a TwitterEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha condemnat a dos anys de presó a un jove de 21 anys per un delicte d’odi i altre d’enaltiment del terrorisme per incitar des del seu compte de Twitter a l’assassinat masclista de dones i a la comissió d’un atemptat gihadista a la Porta del Sol de Madrid.

La Secció quarta del penal —Ángela Murillo, Teresa Palacios i Juan Francisco Martel— assegura en la seva sentència que l’intent de justificar aquests tuits per part de l’acusat, Berenguer Jordi Moya, nascut a Barcelona, «van deixar el Tribunal perplex i trasmudat».

En la seva declaració en el judici , celebrat el passat 24 de gener, Moya va al·legar que la seva intenció amb aquests comentaris era cridar l’atenció sobre la problemàtica de la violència de gènere a tall d’«experiment sociològic» en percebre que aquest fenomen només tenia repercussió a Twitter.

Aquests comentaris —«53 asesinadas por violencia de género machista en lo que va de año, pocas me parecen con la de putas que hay sueltas», «Marta del Castillo era feminista y se tiró al río porque las mujeres se mojan por la igualdad» o «A mí me gusta follar contra la encimera y los fogones, porque pongo a la mujer en su sitio por parte doble»— formaven part d’aquest experiment enfocat «en pla broma o humor negre», però se li va escapar de les mans per la seva ignorància, segons va dir.

Aquesta explicació, indica la sentència, és «impossible de sostenir i menys encara quan el que revelen és tot menys una preocupació existent en la societat». «El que denoten és justament el contrari al sentir general, que no broma ni humor negre tampoc, que de ser-ho, de summe mal gust. El que traspuen els continguts dels tuits és la discriminació cap a la dona», mantenen els magistrats.

Enaltiment del terrorisme

Quant als tuits -«Ahora solo falta un atentado en Madrid, unos cuantos españoles muertos y un 2015 de puta madre» o «Ya tengo los explosivos preparados para esta noche liarla en Sol, Feliz Año, Alá es grande!»-, l’acusat va afirmar que es referia que tots els seus amics de Madrid «anaven a esclatar de felicitat» i que la Porta del Sol és molt gran.

Tanmateix, aquests comentaris que va pretendre justificar «no consta que fossin acompanyats d’una explicació que els banalitzés, amb la qual cosa a l’usuari de les xarxes el que li arriba és la lloança a les matances causades pel terrorisme, justament, a ciutadans d’una societat que ha estat el seu objectiu» i en dates «de concurrència multitudinària al carrer», destaca la sentència.

L’acusat comptava amb dos comptes d’aquesta xarxa social en els quals tenia uns 2.000 seguidors, però una se la van tancar «segurament pels continguts», ha dit, una cosa que va veure «normal» perquè a «molta gent li ofendrien».

Berenguer, que en principi no van identificar diferents cossos policials, va ser localitzat a través de la seva xicota i ja en Comissaria va admetre ser la persona que havia escrit aquests comentaris a Twitter. La Policia havia rebut prèviament múltiples denúncies de ciutadans, tant a través del telèfon com per correu electrònic, contra l’acusat, i fins i tot dos dones -una de Zamora i una altra de les Canàries- van acudir personalment a dependències policials.

tracking